Qualcomm denkt drones stuk goedkoper te kunnen maken

Wie zich enigszins heeft verdiept in de techniek van moderne smartphones kent de naam Qualcomm wel, een processorfabrikant wiens chips talloze telefoons en wearables aandrijven. Het bedrijf kijkt met veel interesse naar de zich snel ontwikkelende markt voor drones en denkt met haar technologie de verkoopprijs van drones flink te kunnen laten dalen. 

Volgens een vertegenwoordiger van Qualcomm bevatten moderne consumentendrones meerdere chips voor de besturing, navigatie en het verwerken van foto’s en videobeelden. “Dat kan allemaal overgenomen worden door een Snapdragon 800”, aldus de zegsman tegenover Recode.

De Snapdragon is een zogenaamde System on a Chip (SoC), die gebruikt wordt om high-end smartphones en mobiele computers aan te drijven. De chips worden gekenmerkt door een hoge mate van systeemintegratie en laag energiegebruik.

Doordat de Snapdragon processor veel voordeliger is dan de diverse chips die nu in drones zitten denkt Qualcomm dat consumentendrones ‘honderden dollars’ goedkoper gefabriceerd kunnen worden. De goedkoopste cameradrones in het middensegment beginnen momenteel bij ca. 500 dollar. “Met onze technologie kan die prijs significant omlaag.”

Het bedrijf zal volgende maand meer informatie onthullen over haar drone-gerelateerde plannen. Qualcomm heeft al contact gelegd met de belangrijkste producenten van drones. Met de aankomende Snapdragon 820 SoC komen ook geavanceerdere toepassingen in zicht, zoals het automatisch ontwijken van obstakels en geofencing.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier