ProProductnieuws

Sony-drone haalt snelheden tot 170 kilometer per uur

De Japanse elektronicafabrikant Sony heeft vergevorderde plannen om met een drone op de markt te komen voor professionele gebruikers. Het betreft een fixed-wing toestel dat snelheden tot 170 km/u kan halen. De maximale payload (het gewicht dat de drone kan vervoeren) is 10 kilo.

Hybride drone

Het toestel waar Sony in samenwerking met robotbedrijf ZMP aan werkt, kan net als een multirotor verticaal opstijgen en landen (VTOL). Maar eenmaal opgestegen vliegt het toestel als ware het een vliegtuig verder, waardoor de drone hoge snelheden kan behalen en flinke afstanden kan afleggen. De UAV is bedoeld voor professionele toepassingen, zoals het uitvoeren van infrastructurele inspecties of het monitoren van gewassen. Vooralsnog is er nog geen sprake van de mogelijkheid om pakketjes te bezorgen (drone delivery).

Voor Sony is het project interessant omdat de drones gebruik maken van communicatietechnologie die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de Xperia smartphones. Die technologie kan dus nogmaals te gelde gemaakt worden. Het idee is dat de camerabeelden live naar een grondstation kunnen worden gestreamd en tegelijk opgeslagen worden in de cloud voor latere analyse.

Joint venture

Sony wil de drones niet zelf gaan verkopen. Hiervoor is een joint venture in het leven geroepen: Aerosense. Dit bedrijf moet de drones gaan vermarkten en toepassingen voor de UAVs gaan ontwikkelen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier