NieuwsPro

Boeing presenteert laserwapen dat drones uit de lucht kan schieten

In de strijd tegen ongewenste drones heeft Boeing een nieuw wapen op de markt gebracht, dat drones op een flinke afstand onschadelijk kan maken: het Compact Laser Weapon System is in staat om kleine onbemande luchtvaartuigen middels een krachtige laserstraal uit de lucht te schieten.

Laserkannon Boeing

Steeds meer overheden maken zich grote zorgen over mogelijk misbruik van drones door bijvoorbeeld terroristen. Een drone uitgerust met een wapen of een explosief kan immers zeer gericht een aanslag uitvoeren. Daarnaast maken luchtverkeersleiders en piloten zich zorgen om drones nabij vliegvelden, en worden brandweerlieden steeds vaker gehinderd door cameradrones boven bosbranden. Systemen die ongewenste drones onschadelijk kunnen maken kunnen derhalve rekenen op warme belangstelling van overheden en politiemachten.

Naast oplossingen die drones op afstand onschadelijk moeten door in te breken op de radiobesturing of zelfs interceptie-drones uitgerust met vangnetten is er nu dus ook een wapen dat wat minder subtiel werkt. Het systeem van Boeing schiet een infrarood laserstraal met een vermogen van 2 kilowatt op de ongewenste drone, waardoor deze direct vlam vat en neerstort.

Tracking systeem laserwapen Boeing

Het laserkanon is makkelijk te verplaatsen en op te stellen. Het systeem heeft nog het meeste weg van een snelheidscamera gemonteerd op een statief. Volgens Boeing kan elke drone onschadelijk gemaakt worden ‘zodra deze door een verrekijker waargenomen kan worden’.

Het systeem heeft alleen 220v nodig om te kunnen werken en vergt bijna geen onderhoud. De laserstraal wordt eerst (met een Xbox 360 controller) gericht door de operator. Daarna neemt het systeem de controle over en richt de straal nauwkeurig op de drone, waarna de intensiteit wordt opgevoerd en de drone genoeg beschadigd raakt om verder vliegen onmogelijk te maken.

Drone geraakt door laserstraal

Bron: Wired

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier