ProRegelgeving

Nieuwe regelgeving drones voor onbepaalde tijd uitgesteld

“Momenteel bevinden we ons midden in de fase waarin voortschrijdende technologie leidt tot steeds meer toepassingen voor drones, terwijl de samenleving er nog niet aan gewend is.” Dat schrijven de Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur, de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld en de minister van Economische Zaken Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. De brief vormt een uitgangspunt voor de verdere discussie over hoe de regelgeving rond drones eruit moet gaan zien. Wanneer deze regelgeving vervolgens ingevoerd wordt is nog onduidelijk.

Economische en maatschappelijke kansen benutten, veiligheid voorop
Het document is een nadere uitwerking van het ‘kabinetsstandpunt drones’ dat eerder dit jaar werd gepresenteerd. Dit standpunt moet de opmaat vormen naar nieuw beleid rond het professioneel en hobbymatig gebruik van drones. Uitgangspunt daarbij is dat zowel economische en maatschappelijke kansen worden betrokken, rekening houdend met de luchtvaartveiligheid en met veiligheids- en privacybelangen.

In het standpunt wordt stilgestaan bij de situatie zoals die nu is: hobbymatig gebruik van drones valt onder de regeling modelvliegen, terwijl er voor professionele gebruikers per 1 juli j.l. nieuwe regels van kracht zijn geworden. Maar de nieuwe situatie roept naast veel vragen ook frustraties op en dus is het voornemen om de regelgeving verder te ontwikkelen. Het doel is om de regelgeving voor drones in de komende tijd zodanig aan te passen dat onnodige lasten voor beroepsmatig gebruik worden vermeden en de veiligheid bij recreatief gebruik wordt geborgd.

Categorie ‘mini-drones’ herzien
Zoals het er nu naar uitziet zal de categorie ‘mini-drones’ worden herzien. Aanvankelijk was het idee om voor drones tot 4 kilo geen nadere eisen te stellen aan de operator, of deze nu hobbymatig of professioneel vloog. Diverse partijen vinden dat echter te hoog en zien liever dat deze drempel omlaag gaat naar 1 kg. Verder vinden handhavers dat het altijd mogelijk moet zijn om de eigenaar van een drone te kunnen identificeren. Modelvliegers tenslotte vinden dat de voorgestelde restrictie, waarbij hobbytoestellen alleen nog boven modelvliegterreinen gevlogen mogen worden, teveel beperkingen met zich mee zou brengen voor de modelvliegsport.

Het moge duidelijk zijn dat er nog veel overleg nog is met uiteenlopende stakeholders voordat de nieuwe regelgeving ingevoerd kan worden. De eerder genoemde datum van 1 oktober om de nieuwe regelgeving in werking te laten treden is dan ook niet haalbaar. Een nieuwe datum wordt in de brief niet genoemd; dit is mede afhankelijk van de inbreng van de leden van de Tweede Kamer en de definitieve voorstellen van de Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Nieuwe regelgeving drones voor onbepaalde tijd uitgesteld

 • Willem Moen

  Het nog verder naar beneden bijstellen van de grens voor mini-Drones zal resulteren in nog meer frustratie en onveiligheid.
  De meeste Drones met Fail Safe systemen zijn zwaarder dan 1 kilo, net als veel modelbouw vliegtuigen.
  Europees wordt er gewerkt aan regeling tot 5 en tot 25 Kg.
  Dat klinkt beter, hoewel natuurlijk iedereen wel reden tot klagen heeft indien je qaudrocopter net in de volgende klasse zit.
  Indien men nu eens goed kijkt naar hoe een goede hobbiest zich graag of spelende jeugd dan zou men al veel verder komen.

  Beantwoorden
 • Marcoklaassen

  Beter had ik het niet kunnen zeggen.
  De copters met de beste beveiligingen zitten boven de 1kg grens. Een DJI Phantom 3 Pro weegt 1250 gram en is vw de electronica één van de veiligste kleine copters.
  De volgende copters zullen goedkoper zijn, om nu eenmaal een groter publiek te bereiken maar alle veiligheids elementen zijn verwijderd.
  M.a.w. de markt wordt straks overspoeld met lichtere drones die in principe veel “gevaarlijker” zijn.
  Er wordt te veel gekeken naar negatieve berichtgeving van de media. Mensen worden bang gemaakt voor niets. Het is gewoon een heksenjacht maar ze weten niet wie de heksen zijn.
  Laten degene die de wetgeving opstellen eens een zinnig gesprek aangaan met mensen die er verstand van hebben.

  Beantwoorden
 • Ik kan mij helemaal vinden in de 2 bovenstaande opmerkingen… Hoewel de techniek voortschrijdt en waarschijnlijk ook het materiaal straks lichter wordt leven wij NU en inderdaad de drones (bijv. de Phantom series van DJI) zijn op dit moment in hun prijsklasse toch wel de veiligste en komen net boven de 1kg grens uit… 4-5kg lijkt mijns inziens een geode grens. Lager zeker niet. We moeten ook niet vergeten dat regelgevingen per definitie ALTIJD achter lopen op de techniek en dat er altijd wel iets te vinden is waar men weer regeltjes over moet gaan verzinnen. Ik ben het wel eens dat de veiligheid altijd voorop moet staan maar je kan het natuurlijk altijd overdrijven…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier