Nieuws

FAA test app die dronepiloten helpt verantwoord te vliegen

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) hebben een app gelanceerd waarmee dronepiloten kunnen checken of ze met hun drone mogen vliegen in het gebied waar ze zich bevinden. De app verkeert nog in testfase: zo’n 1.000 testers proberen de app momenteel uit.

De app is bedoeld om amateur dronepiloten op een meer verantwoorde manier deel te laten nemen aan het luchtverkeer. Veel incidenten waarbij drones gevaarlijk dicht bij vliegvelden vliegen zijn te weten aan onwetendheid bij de bestuurders. De app B4UFLY (kort voor before you fly, wat refereert aan een eerdere campagne van de FAA) moet hier verandering in brengen, door inzichtelijk te maken of het lokaal veilig is om te vliegen.

Met kleurcodes geeft de app aan of het veilig is om te vliegen: geel betekent mogelijk gevaar, rood betekent dat er een vliegverbod geldt. Als er geen melding wordt getoond is er niets aan de hand en kan de dronegebruiker binnen de kaders van de regelgeving zijn gang gaan. Het is ook mogelijk om de app te gebruiken om toekomstige dronevluchten te plannen.

De app is ontwikkeld voor iOS, maar moet uiteindelijk ook voor Android beschikbaar komen. Een nadeel is wel dat de app afhankelijk is van een mobiele internetverbinding: in afgelegen gebieden werkt de app dus niet.

B4ufly

Drone PreFlight
In Nederland wordt er vanuit overheidswege helaas nog weinig gedaan aan informatievoorziening naar (aspirant) dronepiloten. Het bedrijf Aeret ontwikkelde mede daarom de app Drone Preflight die op een kaart weergeeft of je in de buurt van een vliegveld of in gecontroleerd gebied (zoals in de buurt van Schiphol) bent.

In Nederland is het verboden om binnen een straal van vijf kilometer op te stijgen van een vliegveld zonder verkeerstoren. Bij grotere vliegvelden moet men buiten de zogenaamde CTR blijven. Lang niet iedereen is echter op de hoogte van de grenzen van die CTR-gebieden, waardoor ook in Nederland steeds vaker melding wordt gemaakt van drones in de buurt van vliegvelden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier