BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Brandweer Twente gaat als eerste korps met drones vliegen

Brandweerdrone

Binnenkort gaat het brandweerkorps uit Twente gebruik maken van drones bij brandbestrijding. Dat meldt Tubantia. Volgens een woordvoerder verwacht het korps binnen een paar weken de laatste goedkeuringen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) te krijgen voor gebruik van drones bij calamiteiten.

Het korps heeft de laatste maanden al veel geoefend met de drones, die onder andere gebuikt kunnen worden om snel overzicht te krijgen tijdens een calamiteit of boven een brand te meten of er giftige stoffen vrijkomen. Tot nu toe had de brandweer zich echter te houden aan de zeer strenge regelgeving voor professioneel gebruik van UAVs, waardoor het niet mogelijk was om de technologie in de praktijk in te zetten.

Mede door de versoepeling van de regelgeving per 1 juli j.l. en het feit dat het Twentse korps als eerste regio kan voldoen aan de veiligheidseisen is de weg vrij om de onbemande luchtvaartuigen daadwerkelijk te gaan inzetten. Er wordt nog gewerkt aan heldere voorschriften die de veiligheid van brandweerlieden en omstanders moeten garanderen.

Niet blij met hobbydrones
Het Twentse brandweerkorps heeft tijdens het uitoefenen van haar werkzaamheden niet alleen van doen met eigen drones. Het komt ook voor dat particulieren met een drone opstijgen om bijvoorbeeld foto’s of filmbeelden te maken van een brand. Daar is het korps echter ‘niet gelukkig‘ mee. De vraag is echter of het mogelijk is om dergelijk gebruik te verbieden, zo lang amateurpiloten zich aan de Regeling modelvliegen houden.

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.