BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

NLR mag als eerste Nederlandse instantie drones gaan keuren

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) mag als eerste organisatie in Nederland drones gaan keuren. Het instituut is sinds 1 september erkend als erkende keuringsinstantie door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Professionele gebruikers van drones hebben per 1 juli j.l. een Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL) nodig om te mogen vliegen met hun onbemande systemen. Een dergelijk BvL moet ervoor zorgen dat de betreffende drone voldoende betrouwbaar werkt om op een veilige manier ingezet te kunnen worden. 

Normaal gesproken worden er aan luchtvaartuigen strenge eisen gesteld aan het toestel, ontwerpproces en productieproces. Drones worden echter vaak geproduceerd door fabrikanten die geen erkenning hebben voor het toegepaste ontwerp- en productieproces. Om die reden moet iedere drone die professioneel ingezet wordt individueel een keuring ondergaan. Het NLR heeft jarenlange ervaring met dergelijke keuringen. Deze deskundigheid kan nu dus ook ingezet worden om Remotely Piloted Aerial Systems (RPAS) te kunnen certificeren.

De acceptatiekeuring bevat een documentatietoetsing, en een grond- en vluchtinspectie. De vluchtinspectie wordt uitgevoerd op het Nederlands RPAS Test Centrum op de NLR-locatie in Flevoland. Op basis van een positief doorlopen acceptatiekeuring wordt door ILT voor dat toestel een Speciaal Bewijs van Luchtwaardigheid (S-BvL) afgegeven.

Wie meer wil lezen over het laten uitvoeren van de acceptatiekeuring van RPAS/drones kan terecht op de website van het NLR.

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.