NieuwsPro

D66 pleit wederom voor drone-testcentrum op Valkenburg

Ook al heeft de Tweede Kamer zich voor de zomervakantie uitgesproken tegen het idee om van oud vliegveld Valkenburg een testcentrum voor drones te maken, D66 vindt nog steeds dat de locatie zich uitstekend leent voor een ‘Drone Valley’ en zal zich vandaag wederom hard maken voor een dergelijk plan tijdens een debat over drones.

“Onbemande vliegtuigjes voorzien van camera’s zijn bruikbaar voor veel innovatieve toepassingen, een ontwikkeling die kansen biedt. Wij zien dat met optimisme tegemoet, maar ook met realisme. Drones moeten veilig kunnen worden ingezet en de technologie is nog in volle ontwikkeling. Daarom is een testlocatie van groot belang en minister Henk Kamp moet daar snel een besluit over nemen”, stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Volgens Verhoeven leent voormalig vliegveld Valkenburg zich uitstekend voor een dergelijke testlocatie. Sinds het militaire vliegveld gesloten werd ligt een groot deel van het terrein er nog altijd onbebouwd bij. Eerdere plannen om van de locatie een woonwijk te maken botsen echter al sinds het begin met het idee om van het vliegkamp een drone-testcentrum te maken.

Verhoeven zal zijn standpunt kenbaar maken tijdens een algemeen overleg over drones dat voor vandaag op de agenda staat. Tijdens dit overleg wordt onder andere gedebatteerd over de nadere uitwerking van het kabinetsstandpunt drones en de aankomende Europese regelgeving over dit onderwerp. Een eerdere motie van kamerlid Verhoeven om Valkenburg te ontwikkelen tot een nationaal testcentrum voor onbemande luchtvaartuigen sneuvelde met 105 stemmen tegen en 45 stemmen voor.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier