BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Staatssecretaris overweegt verplichte registratie van hobbydrones

Drones van mensen die hobbymatig met hun toestel vliegen moeten in de toekomst wellicht verplicht geregistreerd worden. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld vandaag tijdens een debat over drone-regelgeving. Daardoor moet in geval van een ongeluk altijd duidelijk zijn wie er verantwoordelijk is.

Een droneregistratie is momenteel al verplicht voor mensen die beroepsmatig vliegen met een onbemand luchtvaartuig. Maar nu dat steeds meer mensen bij wijze van hobby met een drone vliegen is het denkbaar dat deze registratie ook verplicht wordt voor drones van amateurvliegers. Hoe zo’n systeem in de praktijk zou moeten werken wordt nog uitgezocht door de staatssecretaris.

Of een dergelijke registratieplicht zou moeten gelden voor alle drones is nog niet duidelijk. Wellicht wordt de categorie ‘mini-drones’ uitgezonderd van registratie, omdat het systeem anders onwerkbaar wordt. Of die categorie er daadwerkelijk komt en wat dan het maximale gewicht is van een drone die in deze categorie valt is onderwerp van verder overleg met diverse belanghebbenden.

Folder bij aankoop drone
Sowieso denkt de staatssecretaris dat het een goed idee zou zijn als er bij elke drone die verkocht wordt een folder wordt meegeleverd met wat er wel en niet mag. Momenteel zijn veel mensen onbekend met de regelgeving en lang niet alle winkeliers informeren hun klanten over de regels.

Ook ziet Mansveld heil in een app die toont waar er wel en niet gevlogen mag worden. Onlangs lanceerde de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten al zo’n app, en in Nederland is er Drone Preflight, een web-app die op een kaart laat zien waar je niet met je drone mag vliegen.

DroneLand ROC-light

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.