Productnieuws

Ultraportable quadcopter Snap filmt in 4K

Filmen in ultra HD (4K) is bij de meeste high-end drones inmiddels standaard aan het worden. Probleem is echter dat de betreffende quadcopters, zoals de DJI Phantom 3 en Yuneec Q500 4K, niet echt heel portable zijn: het is nou niet bepaald zo dat je deze drones makkelijk in een vrij vakje in je rugtas stopt. De Snap quadcopter moet hier verandering in brengen, met een opvouwbaar ontwerp en een camera die in de body van de drone is verwerkt. De drone moet begin 2016 op de markt verschijnen maar kan nu al vooruitbesteld worden.

Vantage Robotics Snap drone

Ultraportable ontwerp
Het lijkt een beetje een contradictio in terminis: een makkelijk mee te nemen drone construeren die ook nog eens gestabiliseerde videobeelden – liefst in hoge resolutie – kan opnemen. Natuurlijk is het begrip ‘makkelijk mee te nemen’ een subjectief begrip, maar iedereen begrijpt dat een Phantom of een Q500 nou niet bepaald apparaten zijn die je altijd met je meeneemt. En dat is jammer, want net als bij gewone fotografie moet je je camera eigenlijk altijd bij je hebben om speciale momenten vast te leggen als die zich voordoen.

Nieuwkomer Vantage Robotics denkt dat het wel degelijk mogelijk is om een compacte quadcopter te maken die hoge kwaliteit videobeelden kan opnemen. Het bedrijf komt binnenkort op de markt met de Snap, een opvouwbare quadcopter die is uitgerust met gimbal en 4K camera. De drone is ook nog eens extra veilig aangezien de propellers draaien in een soort van kooiconstructie. Hierdoor zijn de propellers meteen beschermd als de drone in een tas wordt vervoerd.

Camera&gimbal in voorzijde body
Qua ontwerpfilosofie lijkt het apparaat nog het meest op de Parrot Bebop drone. Die beschikt ook over een camera die niet onder de drone hangt, maar aan de voorzijde van het frame is bevestigd. Maar in het geval van Snap is de camera gimbal-gestabiliseerd, terwijl de Bebop gebruik maakt van softwarematige beeldstabilisatie. De gimbal is verwerkt in de voorzijde van de drone waardoor het apparaat een geringe hoogte heeft.

De Snap is op papier echter een stuk geavanceerder dan de Bebop. Zo beschikt de Snap over een ‘auto ground avoidance’ functie die ervoor moet zorgen dat de drone niet zomaar uit de lucht valt. Verder kan de Snap automatisch om de bestuurder cirkelen en actiefilmpjes maken. De drone wordt bestuurd met een smartphone en kan live videobeelden streamen naar de operator (first person view). Om te voorkomen dat het apparaat te ver van je vandaan vliegt is er voorzien in geofencing. Volgens Vantage Robotics moet de Snap zo’n 20 minuten kunnen vliegen op een acculading.

Voorzijde Snap quadcopter

Echt goedkoop wordt de quadcopter niet: de verkoopprijs bedraagt in de voorverkoop een kleine 900 dollar. Uiteindelijk moet het apparaat $1295 gaan kosten. De Snap kan vooruitbesteld worden via de website van de fabrikant. Zoals altijd geldt dat the proof of the pudding is in the eating; of de Snap een waardig alternatief is voor bestaande drones zal nog moeten blijken, maar feit is dat fabrikanten als DJI en Yuneec niet op hun lauweren kunnen rusten en meemoeten in de vaart der volkeren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier