Incident

US Open opgeschrikt door neerstortende drone

Een tennismatch tussen Flavia Pennetta en Monica Niculescu is bruut verstoord door een drone die over het stadion vloog en vervolgens neerstortte. De US Open werd vervolgens stilgelegd zodat officials onderzoek konden doen. Het incident ging tennisster Pennetta niet in de koude kleren zitten: “Ik dacht dat het een bom was.”

Het incident vond plaats tegen het einde van de tweede ronde waarin Pennetta het opnam tegen Niculescu. De quadcopter, een Solo van fabrikant 3D Robotics, kwam van buiten het Louis Armstrong stadium aanvliegen. Boven het stadium ging er iets mis, waardoor het toestel op de tribune neerstortte. Gelukkig waren er geen toeschouwers in de directe omgeving aanwezig zodat er niemand gewond raakte.

Het aanwezige veiligheidspersoneel startte direct een onderzoek naar de crash. Na een korte onderbreking zetten de tennissters hun wedstrijd voort. Beide spelers waren echter zichtbaar uit vorm. “Ik zag vanuit een ooghoek dat de politie bezig was met onderzoek. Ik dacht echt dat het een bom was. Niet zo vreemd als je bedenkt wat er tegenwoordig in de wereld allemaal gebeurt”, verklaarde Pennetta achteraf.

https://www.youtube.com/watch?v=4oII7XOicv0

Discussie
Het incident zal ongetwijfeld leiden tot verdere discussie over het veilig gebruik van (hobby)drones. Ondanks campagnes als Know Before Your Fly gaat het regelmatig mis en worden er drones gesignaleerd nabij vliegvelden of boven plekken waar veel mensen samenkomen. Ook in de VS gaan er daarom stemmen op om het vliegen met drones verder aan banden te leggen, dit tot grote frustratie van partijen als DJI en 3D Robotics die juist pleiten voor niet al te strikte regels.

Het is overigens niet voor het eerst dat een sportwedstrijd wordt verstoord door een incident met een drone. April vorig jaar raakte een Australische triatlonatlete gewond toen een drone op haar hoofd neerstortte. De operator verklaarde later dat hij de controle over de drone kwijtraakte, waarna het toestel vanaf geringe hoogte richting de finish vloog en daar Raija Ogden verwondde.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “US Open opgeschrikt door neerstortende drone

 • Doodzonde dat zij het verknallen voor de echte liefhebbers en profs.
  Daar hoor je gewoon niet te vliegen.
  Verbod uitbreiden voor stadions is een must.
  Nu mag je volgens mij niet op de volgende plaatsen vliegen:
  * Binnen de bebouwde kom.
  * Binnen een straal van 5 km vanaf een vliegveld.
  * Boven het spoor.
  * Boven water.
  * Boven wegen.
  * Boven huizen.
  * Boven mensen. Haal het ding onmiddellijk naar beneden indien er mensen in de buurt zijn of aankomen. Kan levensgevaarlijk zijn.
  Enkele tips:
  Begin met trainen buiten de bebouwde kom zo ver als mogelijk van de bewoonde wereld af.
  Zorg dat de accu’s vol geladen zijn.
  Vlieg altijd met twee personen samen. Mocht er iets misgaan zoals een (ernstige) verwonding oplopen kan hulp ingeroepen worden.
  Ga nooit hoger dan 120 meter dat is hoog zat.
  Houd je aan de privacyregels. Indien mensen in de tuin liggen ga daar nooit filmen of fotograferen. Ga nooit gericht in gebouwen filmen of fotograferen.
  U mag het verder aanvullen dank u wel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier