Achtergrond

‘Dronemeppende chimpansee was niet bang’

Je kunt je vast wel het filmpje van de chimpansee uit Burgers’ Zoo die een drone uit de lucht mept herinneren: het unieke filmpje ging niet voor niets de hele wereld over. Na een nadere analyse van de videobeelden door wetenschappers blijkt nu dat de chimp niet bang was voor de drone, maar het apparaat met opzet uit de lucht sloeg. Ook blijkt uit het incident dat chimpansees in staat zijn om doelbewust gereedschappen – in dit geval een tak – te hanteren.

De videobeelden zijn uiteraard bijzonder uniek te noemen. Een videoteam dacht dat het – met toestemming van het parkmanagement – wel leuk zou zijn om het apenverblijf eens vanuit de lucht te filmen. De drone die hiervoor werd gebruikt werd door de vrouwtjeschimpansee Tushi al enige tijd in de gaten gehouden, ook toen deze nog niet aan het filmen was. Toen de drone eenmaal in de buurt kwam haalde het beest uit en sloeg de quadcopter met een welgemikte uithaal uit de lucht.

Uit nadere analyse van de videobeelden door onderzoekers die gespecialiseerd zijn in dierengedrag blijkt dat Tushi niet bang was voor de drone. Volgens Jan van Hooff was haar gezicht weliswaar gespannen en liet ze haar tanden zien, maar is de actie geen angstreflex. “Het gebruik van de stok als wapen was in deze context een unieke actie.”

Het feit dat ze voor het slaan een tak gebruikt die ze eerder van de grond heeft opgeraapt toont bovendien aan dat het om een voorbereide actie ging. Volgens Scientas is uit eerdere onderzoeken gebleken dat chimpansees in deze dierentuin in staat zijn om tot wel dertien verschillende typen gereedschap op verschillende manieren te gebruiken.

Beren wel bang voor drones
Hoe dieren reageren op drones is de laatste tijd vaker van onderzoek. Zo bleek uit een recente studie dat beren wel degelijk stress ervaren als ze benaderd worden door drones. Alhoewel de beren niet op de vlucht slaan, gaat hun hartslag flink omhoog, wat duidt op verhoogde stressniveaus.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier