BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Wat is RTH en waarom moet je goed op deze instelling letten?

Als je begint met dronevliegen dan wordt je al snel overweldigd door een grote hoeveelheid afkortingen en instellingen, waaronder FPV, RTF, VLOS en RTH. Laatstgenoemde afkorting staat voor return to home, een functie die ervoor zorgt dat je drone automatisch terugvliegt als de verbinding met de zender verbroken raakt. Maar dan moet er geen obstakel in de weg zitten.

Moderne drones worden voorzien van allerlei hulpmiddelen die het vliegen met een drone zo eenvoudig en veilig mogelijk moeten maken. Een van die functies is return to home, die – mits geactiveerd – ervoor zorgt dat een drone terug komt vliegen als de verbinding met de remote control verloren gaat of als de accuspanning beneden een bepaalde waarde komt.

Een drone die overschakelt op RTH zal na een korte pauze de neus richten naar het punt van opstijgen en dan in een rechte lijn terugvliegen, om vervolgens automatisch te landen. Maar dan moeten er geen obstakels in de route liggen, want daar vliegt de drone onherroepelijk tegenaan. In onderstaande video zie je hoe een RTH-actie op het nippertje goed afloopt:

Hoe kun je voorkomen dat je drone een obstakel raakt mocht deze automatisch terugkeren? Zorg ervoor dat je in de settings de RTH-hoogte voldoende hoog instelt. Liefst hoger dan de top van alle objecten in je directe omgeving. Als de drone dan op eigen houtje terugvliegt, dan zal deze eerst opstijgen naar de door jouw ingestelde hoogte en hoef je niet bang te zijn dat je kostbare luchtvaartuig ergens tegenaan botst, zoals in onderstaande video gebeurde.

In de toekomst worden drones waarschijnlijk voorzien van sensoren die dergelijke botsingen kunnen voorkomen. Zover is het echter nog niet, dus loop even de settings na en kijk voor elke vlucht even of de RTH hoogte met een flinke veiligheidsmarge is ingesteld.

3 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.