NieuwsPro

Britse vliegtuigpiloten openen drone-school

UAV Air

Vier piloten van British Airways hebben een drone-school geopend, waar mensen leren om veilig en verantwoord te vliegen met hun UAV. De cursussen die UAV Air aanbiedt zijn gecertificeerd door de Britse luchtvaartautoriteiten (CAA). Met het initiatief hopen de piloten het aantal incidenten met drones in de toekomst terug te dringen.

De afgelopen maanden zijn er onder andere in Groot Brittannië veel incidenten gemeld waarbij drones waren betrokken. Vaak gaat het om drones van amateurvliegers die in de buurt van vliegvelden vliegen en soms gevaarlijk dicht in de buurt komen van verkeersvliegtuigen. Tot op heden zijn er nog geen ongelukken gebeurd maar veel piloten vrezen de dag dat er wel een keer een vliegtuig in botsing komt met een drone.

Gezien het feit dat er steeds meer drones in gebruik zijn vonden vier piloten van British Airways het hoog tijd om een nieuwe opleiding te gaan aanbieden, die aspirant dronepiloten opleidt tot gecertificeerde gebruikers van drones. De cursus is vooral bedoeld voor professionele gebruikers. “De markt voor professionele dronetoepassingen groeit enorm snel. Daardoor is er een toenemende behoefte aan formele opleidingen, gegeven door mensen met een achtergrond in de luchtvaart”, aldus UAV Air-directeur Will Coldwell.

UAV Air gaat van start met vier verschillende cursustrajecten, waarvan één praktijkopleiding voor mensen die al beschikken over een theoriecertificaat. Bij alle cursussen is er naast theorie veel aandacht voor techniek en praktijk. De eerste opleidingen gaan deze maand al van start. Naast UAV Air kunnen Britse dronepiloten-in-spe ook terecht bij The UAV Academy en 3iC.

Dutch Drone Academy
In Nederland zijn er vergelijkbare initiatieven om een gecertificeerde drone-opleiding van de grond te krijgen. Zo werkt Parcival Hofland hard aan de lancering van de Dutch Drone Academy, een opleiding die online gevolgd kan worden en daarna afgesloten wordt met een examen. “Wie het examen succesvol doorloopt kan zich gecertificeerd dronepiloot noemen. Dat heeft als voordeel dat je korting mag verwachten op drone-producten in verschillende winkels én op de professionele theorie-opleiding van EuroUSC. Ook zal je ranking als piloot omhoog gaan bij verschillende drone-bookingssites.”

Er is al veel werk verzet, en via een crowdfundingcampagne die eind deze maand van start gaat hoopt Hofland voldoende fondsen op te halen om de laatste onderdelen van de cursus te realiseren. “De content voor de e-learning modules is al klaar. EuroUSC gaat de cursusteksten accrediteren. De examinering gaat wellicht op termijn via de Open Universiteit lopen. In december moet de opleiding van start gaan in België en Nederland. Begin volgend jaar volgen Duitsland en Engeland.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier