Litchi app brengt virtual reality-vliegen naar Phantom en Inspire

Litchi virtual reality

Een beetje cameradrone beschikt tegenwoordig wel over de mogelijkheid om de camerabeelden live te streamen naar de operator, een functie die ook wel wordt aangeduid met first person view (FPV). De Android app Litchi zet een stap verder en maakt het mogelijk om beelden van een DJI Phantom of Inspire met een virtual reality-bril te bekijken.

Litchi is een app die al wat langere tijd beschikbaar is in de Google Play store. De app voorziet onder andere in functies zoals waypoint vliegen, follow-me en orbit – geavanceerde mogelijkheden die pas sinds kort ook beschikbaar zijn in de officiële DJI GO app.

Eén feature in Litchi is echter niet beschikbaar in de app van DJI, en dat is namelijk de nieuwe virtual reality modus. In deze stand kun je de live camerabeelden van de drone bekijken via een VR-headset zoals de Freefly VR, Durovis, Homido en Gear VR. Nu is dat op zichzelf nog niet eens zo heel bijzonder – FPV racers weten niet beter – maar uniek is wel de mogelijkheid om de camera mee te laten draaien met je hoofdbewegingen.

Laatstgenoemde functie werkt alleen met de DJI Inspire 1, die beschikt immers als enige over een gimbal die de camera 360 graden kan laten draaien. Dat stelt de Litchi app in staat om bewegingen van de headset te vertalen in gimbalbewegingen, met een super-immersive vliegervaring tot gevolg: het lijkt alsof je in de drone zit, en als je om je heen kijkt, draait het beeld overeenkomstig mee. Bij de Phantom-drones kun je alleen naar boven en naar beneden kijken, niet links of rechts.

Wie de VR-modus in de Litchi app wil uitproberen doet dat wel voor eigen risico, het is immers in Nederland niet toegestaan om te vliegen met een videobril op (aangezien je dan geen direct oogcontact hebt met de drone). Zorg dus voor een waarnemer die wel direct zicht houdt op de drone.

De app is beschikbaar via de Google Play store en kost €16,50. Extra functionaliteiten moeten los aangeschaft worden via in-app purchases. De app is geschikt voor de Phantom 3 Advanced, Phantom 3 Professional en Inspire 1, en ook de oudere Phantom 2 Vision Phantom 2 Vision + worden ondersteund.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier