Achtergrond

Analyse: crowdfunddrones komen maar moeizaam van de grond

De afgelopen maanden hebben we heel wat drones voorbij zien komen op crowdfundplatformen als Indiegogo en Kickstarter. De meeste projecten werden succesvol gefinancierd: sommige campagnes haalden zelfs meer dan een miljoen dollar op. Maar hoe staat het eigenlijk met de ZANO, HEXO+, ELF, C-Mi, X PlusOne, PlexiDrone, Airdog en Ghost Drone?

ZANO: vertraagd

Waarschijnlijk de kleinste drone waarvoor geld werd opgehaald op Kickstarter, maar wel een van de meest succesvolle crowdfundcampagnes ooit: het team achter de minidrone ZANO slaagde erin om meer dan een miljoen dollar op te halen. De selfiedrone zou volgens de oorspronkelijke planning in januari 2015 uitgeleverd worden aan de eerste backers. Inmiddels is het augustus en er is nog geen één ZANO uitgeleverd. Het is overigens de vraag of de prestaties van de drone in de buurt komen van wat er beloofd werd: de aangekondigde 10-15 minuten vliegtijd lijkt eerder 5 minuten te woren.

ZANO drone met smartphone

AirDog: vertraagd

De auto-follow drone voor GoPro camera’s: zo werd de AirDog gepositioneerd op Kickstarter. Bijna anderhalf miljoen dollar werd er opgehaald om de AirDog realiteit te maken. November 2014 zouden de eerste AirDogs geleverd worden. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en nog altijd is de drone niet leverbaar. Inmiddels morren backers dat de ‘follow-me’ functie van de AirDog achterhaald begint te raken, nu dat consumentendrones als de Phantom 3 en Yuneec Q500 standaard over een dergelijke feature beschikken.

AirDog drone

HEXO+: vertraagd

Nog zo’n follow-me drone, eveneens gefinancierd via Kickstarter, en eveneens meer dan een miljoen dollar opgehaald. En helaas: eveneens vertraagd, en eveneens ontevreden early birds. In mei 2015 zou deze drone worden uitgeleverd, maar een klein half jaar verder is er nog altijd geen sprake van enige logistieke activiteiten. Als de drone uiteindelijk wel verscheept wordt dan is het net als bij de AirDog echter de vraag of de follow-me functionaliteit nog wel voldoende meerwaarde biedt ten opzichte van bestaande drones.

HEXO+ drone

ELF: vertraagd

Een selfie-drone die live HD beelden naar je smartphone kan sturen (qua concept min of meer vergelijkbaar met de ZANO dus). Dat was de belofte van ELF, waarvoor op Indiegogo een kleine 140.000 dollar werd opgehaald. De ELF zou in juli 2015 geleverd moeten worden, maar het team kampt met productieproblemen en zegt er nu naar te streven om de drones in november uit te leveren.

Selfie-drone ELF

X PlusOne: vertraagd

Herinner je de X PlusOne nog? Deze supersnelle kruising tussen een fixed wing en een quadcopter werd succesvol gefinancierd op Kickstarter en zou in juli van dit jaar geleverd worden. In februari werd er weliswaar een video gepubliceerd waarin een werkend prototype te zien is, maar vooralsnog heeft er nog niemand buiten het bedrijf met de X PlusOne gevlogen. Op de website van de fabrikant staat dat de X PlusOne DIY-kit deze maand nog leverbaar zou moeten zijn.

X PlusOne

PlexiDrone: vertraagd

Nog zo’n succesnummer – in termen van opgehaald kapitaal wel te verstaan – is de PlexiDrone, met ruim 2 miljoen dollar een publiekslieveling op Indiegogo. Ultra-portable en supereenvoudig in gebruik zou deze cameradrone moeten worden. Bovendien zou de PlexiDrone gaan beschikken over zwerm-mogelijkheden en obstakeldetectie. De campagne liep in november 2014 af, maar een klein jaar later is er nog altijd geen één exemplaar van de PlexiDrone de deur uit gevlogen.

PlexiDrone

C-Mi: loopt nog

De eerste ‘all in one camera drone’, voor zover dat nog iets zegt. Via Kickstarter werd er 125.000 dollar opgehaald voor deze makkelijk te transporteren hexacopter, die in december 2015 uitgeleverd zou moeten worden. Het feit dat de Twitteraccount van de C-Mi sinds juli dit jaar niet meer geupdate is voorspelt echter weinig goeds.

C-mi drone

CyPhy LVL 1: loopt nog

Nog een hexacopter: de CyPhy LVL 1, die wat stof deed opwaaien toen bleek dat de oprichtster van iRobot (bekend van de Roomba stofzuiger) bij het team betrokken is. Er werd via Kickstarter vervolgens een kleine negen ton aan dollars opgehaald. Volgens de oorsponkelijke planning moet de LVL 1 februari volgend jaar op de markt verschijnen. De Twitteraccount van CyPhy works is redelijk actief, alhoewel er weinig over de ontwikkeling van de LVL 1 wordt gezegd. Even afwachten dus.

CyPhy LVL 1 drone

Ghost Drone: leverbaar

Eindelijk een drone die inmiddels wel leverbaar is: de Ghost Drone. Via Indiegogo werd er bijna 900.000 dollar opgehaald, en nog voordat de campagne verstreken was werd bekend dat Chinese investeerders 10 miljoen dollar in de Ghost Drone stopten. De quadcopter zou zelfs met een smartwatch te besturen zijn. De campagne liep af in januari 2015 en inmiddels is de Ghost Drone daadwerkelijk online te koop. Voor zover bekend is er echter geen Nederlandse leverancier die de Ghost Drone in het assortiment heeft opgenomen.

Ghost Drone

Conclusie

Bovenstaand overzicht is niet echt om vrolijk van te worden. Flink wat partijen dachten wel even een graantje mee te kunnen pikken van de drone-hype. Enthousiast werden er drones aangekondigd met science fiction-achtige mogelijkheden als ‘follow me’, en er werden miljoenen dollars opgehaald om al die drone-dromen werkelijkheid te maken.

De praktijk blijkt echter weerbarstig: massa-productie van consumentenelektronica is toch echt iets anders dan een prototype 3D-printen op je zolderkamer, om over de logistieke uitdaging van het verschepen van duizenden drones over de hele wereld nog maar niet te spreken. Van alle projecten is er maar één drone – de Ghost Drone – daadwerkelijk leverbaar.

Daarbij komt nog eens dat al die toen nog vooruitstrevende functionaliteiten nu al achterhaald beginnen te raken. ‘Follow me’ is inmiddels een standaard feature geworden bij de meeste quadcopters, en veel mensen kiezen liever voor het gemak van een drone met ingebouwde camera dan voor een oplossing waarbij je nog een losse GoPro nodig hebt.

Je doet er dus verstandig aan om bij elke crowdfundcampagne te bedenken dat 1) de beloofde planning waarschijnlijk niet gehaald wordt en 2) dat de drone, als deze uiteindelijk geleverd wordt, lang niet meer zo vooruitstrevend is of misschien zelfs de beloofde functionaliteiten en prestaties helemaal niet waar kan maken. Als het apparaat überhaupt geleverd wordt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Analyse: crowdfunddrones komen maar moeizaam van de grond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier