DIY

Man bouwt drone van oude computeronderdelen

quad-overall
Foto: Hackaday

Vliegen met een drone hoeft echt geen dure hobby te zijn. Zeker als je een beetje handig bent en je nog wat oude computeronderdelen hebt liggen knutsel je zo een quadcopter in elkaar. Dat bewijst ene Hans van de maker-community Knackatory.

Een paar oude ventilators, een afgedankte webcam, een paar stukjes triplex en een goedkope Arduino controller: veel meer heb je niet nodig om een quadcopter gemaakt van elektronisch afval te maken. Het apparaat in kwestie is zelfs voorzien van een camera en is in staat om voorgeprogrammeerde routes af te leggen.

De ventilators die de drone aandrijven zijn 140mm fans zoals je die in computervoedingen aantreft. Normaal gesproken zouden die niet genoeg stuwkracht leveren, tenzij je ze met een oude 24v boormachineaccu aandrijft: dan blijken ze met 15.000 toeren aardig wat stijgvermogen te kunnen ontwikkelen.

Het brein van de DIY-quadcopter wordt gevormd door een Arduino-controller die MultiWii-software draait. Om bewegingen te detecteren maakt de drone gebruik van een oude Nintendo Wii remote. Een draadloze router zorgt voor de Wifi-verbinding die het mogelijk maakt om de drone draadloos aan te sturen. Alle componenten zijn gemonteerd op een plusvorming stukje triplex.

Het DIY-project in kwestie stamt overigens al uit 2014. Of Hans inmiddels een nieuwe versie van zijn e-waste drone heeft ontwikkeld is niet bekend.

(bron: Hackaday)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier