ProProductnieuws

DJI kondigt Micro Four Thirds-camera voor Inspire 1 aan

DJI Zenmuse X5

Bezitters van een DJI Inspire 1 quadcopter kunnen hun systeem binnenkort upgraden met de Zenmuse X5, een Micro Four Thirds camerasysteem dat hoge kwaliteit luchtfotografie en videoproductie mogelijk maakt. Het systeem kan voorzien worden van lenzen van DJI, Panasonic en Olympus.

Dat DJI met een nieuw camerasysteem zou komen is niet helemaal een verrassing. Een geheimzinnige aftelklok op de website van DJI hintte de afgelopen dagen al op de introductie van een nieuwe camera. En na de aankondiging van de Phantom 3 enkele maanden geleden was het vrij logisch dat de volgende upgrade het Inspire-platform zou betreffen.

Micro Four Thirds
Het nieuwe camerasysteem van DJI maakt gebruik van het Micro Four Thirds sensorformaat. Daardoor kunnen opnamen gemaakt worden in een veel hogere kwaliteit, doordat de sensor veel groter is. De sensor biedt 13 stops aan dynamisch bereik en een maximale fotoresolutie van 16 megapixels. De maximal ISO bedraagt 25600. Filmen kan in een maximale resolutie van 4096×2160 pixels, ofwel ultra HD. In deze resolutie is een maximale framerate van 24 fps mogelijk. In een iets lagere resolutie gaat de framerate omhoog naar 30 fps.

Micro Four Thirds sensor

Het systeem wordt geleverd in twee uitvoeringen, de Zenmuse X5 en Zenmuse X5R. Laatstgenoemde versie biedt ondersteuning voor lossless cinema 4K RAW video, een formaat dat wat meer mogelijkheden biedt tijdens de nabewerking. Opnamen worden bij dit systeem weggeschreven op een 512 GB SSD. Tegelijk worden ook gecomprimeerde beelden weggeschreven op een SD kaartje, wat beeldcontrole op locatie makkelijker maakt.

Ondersteuning voor meerdere objectieven
Naast DJI’s eigen MFT 15mm f1.7 ASPH lens ondersteunt de X5 ook de Panasonic Lumix 15mm G Leica DG Summilux f1.7 ASPH en de Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm f2.0 en M.Zuiko 17mm f1.8 objectieven. De gimbal herkent de gebruikte lens automatisch en past vervolgens de beeldstabilisatie aan, daarbij rekening houdend met het zwaartepunt van de lens in kwestie.

DJI Zenmuse X5 lenzen

Volgens DJI neemt de maximale vliegtijd van de Inspire 1 iets af als er gebruik gemaakt wordt van de Zenmuse X5: 15 minuten, in plaats van 18 minuten. Het is echter mogelijk om de Inspire te voorzien van een accu met hogere capaciteit, voor een paar minuten extra vliegtijd.

Live view via DJI GO app
De beelden die de Zenmuse X5 registreert kunnen live bekeken worden via de DJI GO app. Ook de camera-instellingen kunnen vanuit de app aangepast worden. Het is ook mogelijk om de focus aan te passen: dit kan eenvoudig door op het gewenste focuspunt te drukken in de live view weergave. De zoom kan ook aangepast worden met één van de draaiwieltjes op de remote control. DJI komt ook met een optioneel follow focus-systeem.

DJI GO app

“Dankzij de Zenmuse X5 kunnen eigenaren van een Inspire 1 videobeelden maken die qua kwaliteit vergelijkbaar zijn met aerial videosystemen die vele duizenden dollars kosten”, zegt Eric Cheng, DJI’s Director of Aerial Imaging. Volgens Cheng is een Inspire 1 met de Zenmuse X5 binnen enkele minuten gebruiksklaar te maken.

De verkoopprijs van de basisuitvoering van de Zenmuse X5 bedraagt €2459. Dat is dan inclusief de 15 mm lens, zonder objectief kost de camera-gimbalcombinatie €1899. Een complete set inclusief Inspire 1 quadcopter komt op €4999. De verkoopprijs van de Zenmuse X5R is nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier