Air-Share: vluchtregistratiesysteem voor (amateur) dronepiloten

Eén van de uitkomsten uit het recente kamerdebat over toekomstige regelgeving voor drones was het idee om een verplichte registratie op te tuigen voor dronepiloten en hun toestellen. Een dergelijk systeem zou moeten helpen om het toenemende dronegebruik veilig in te passen in het reguliere luchtverkeer. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een particulier initiatief op dit gebied: Air-Share. Oprichters Sebastiaan van der Knijff en Huub van ’t Pad Bosch willen hiermee hobbydrones uit het verdomhoekje halen.

Air-Share screenshot
Een screenshot van het Air-Share registratiescherm

Volgens Van der Knijff worden hobbypiloten door negatieve berichtgeving over drones steeds vaker in een kwaad daglicht gesteld, terwijl veel piloten te goeder trouw hun multicopter bedienen en de intentie hebben de daarvoor geldende regels te volgen. Door deze piloten een platform aan te bieden waarbij ze vrijwillig hun vluchten kunnen aanmelden wil Van der Knijff aantonen dat de markt prima in staat is om zichzelf te reguleren.

De basis van Air-Share wordt gevormd door een registratiemodule. Het systeem biedt de volgende basismogelijkheden:

  • Piloot kan zich registreren en ontvangt een ID-kaart met zijn gegevens erop;
  • Piloot kan zijn drone(s) registreren. Vooralsnog worden alleen standaard fabrieksmodellen geaccepteerd;
  • Piloot kan eenvoudig op een kaart zijn vluchtlocatie ingeven en door middel van een checklist controleren of er op deze locatie gevlogen mag worden;
  • Na afloop van de vlucht meldt de piloot zich online af. Air-Share maakt vervolgens automatisch een flight record aan en werkt het pilotlog bij.

Het voordeel van een vrijwillige registratie van elke vlucht is dat de dronepiloot, als deze wordt aangesproken door een handhaver (BOA/politie/toezichthouder luchtvaart), door middel van een web app kan aantonen dat de locatie geschikt is om met een drone te vliegen en dat de vlucht van tevoren netjes is aangemeld.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de basis van de website. Het plan is om een aantal dronepiloten te vragen om het systeem in de praktijk te testen. Daarna zal het systeem worden gepresenteerd aan de Inspectie Leefomgeving en Transport. Wie interesse heeft om mee te testen kan op de website van Air-Share zijn emailadres achterlaten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier