Nieuws

‘Drones verstoren bronstige edelherten op de Veluwe’

Het najaar is begonnen en dat betekent dat de bronsttijd weer aangebroken is voor de vele edelherten die op de Veluwe leven. Een tafereel dat ieder jaar veel fotografen trekt, die hopen een kiekje te kunnen maken van de burlende herten. Dit jaar worden daarvoor ook drones gebruikt. Vereniging Het Edelhert vreest echter dat die de rust van de herten verstoren.

Herten gefilmd door een drone
Herten gefilmd door een drone

Op haar website schrijft de vereniging dat de eerste drones al boven de bronstplekken op de Veluwe zijn gesignaleerd. “Afgelopen week vloog er een drone over de Asselse Hei en wij ontvingen een verontruste mail van een van onze leden. De rust werd wreed verstoord door het geluid van de drone. De drones zijn steeds geavanceerder en dragen vaak een camera met zich mee. Sommige fotografen kunnen blijkbaar de verleiding niet weerstaan om boven de natuur- en rustgebieden te vliegen. Wettelijk mag dat, zolang ze niets verstoren. Maar dat gebeurt wel en dan is het een overtreding van de Flora- en Faunawet.”

Alertheid hoog in bronsttijd
Volgens de vereniging zijn vooral edelherten gevoelig voor vreemde indringers in de lucht. “Edelherten kunnen niet boven zich kijken en alles wat boven ze hangt en ook nog eens geluid maakt werkt zeer verstorend voor ze. Het is bekend dat edelherten ook heel erg kunnen schrikken van luchtballonnen die ineens de gasbrander aanzetten. Een drone is dus al snel verstorend voor de dieren. En in de bronsttijd is de alertheid bij de dieren heel hoog. Als ze schrikken kunnen ze dus ook zomaar het veld verlaten en in blinde paniek een drukke weg overspringen. Dit met alle gevolgen van dien.”

De vereniging roept haar leden op om dronepiloten aan te spreken. “Spreek de persoon rustig aan en leg uit welke overlast hij veroorzaakt. Meld het bij een BOA, bij info@hetedelhert.nl of via twitter: @VHE_nieuws. Wij proberen dan snel iemand te bereiken die maatregelen kan nemen.”

CTR vliegbasis Deelen
Vliegen boven een groot deel van de Veluwe is overigens sowieso verboden, aangezien de CTR van het militaire vliegveld Deelen zich over een groot deel van de omgeving uitstrekt. Boswachters en handhavers kunnen op grond hiervan dronepiloten verzoeken om hun toestel aan de grond te houden, zonder in discussie te hoeven gaan over de Flora- en Faunawet.

CTR vliegbasis Deelen. Bron: Drone PreFlight
CTR vliegbasis Deelen. Bron: Drone PreFlight

De Biesbosch
De Veluwe is niet het enige natuurgebied dat kampt met overlast van drones. Onlangs trok ook nationaal park de Biesbosch aan de bel. Daar gaat het met name om vogels die in het gebied komen om te rusten of te nestelen. De handhavers aldaar delen liever geen bekeuringen uit. “Als we het de mensen uitleggen, pakken ze hun drone meestal zonder mopperen weer in.”

Herten redden
Dat drones ook positief gebruikt kunnen worden als het om herten gaat bleek eerder dit jaar, tijdens een test van een drone die – uitgerust met een warmtebeeldcamera – jonge reeën kan opsporen die zich in hoog gras hebben verschanst. Ieder jaar komen er veel jonge herten en ander klein wild om in grasmaaimachines van boeren. Dankzij de inzet van drones kan hier een einde aan komen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier