Pro

Eerste drone-inspectie uitgevoerd binnen gecontroleerd luchtruim

Het Limburgse bedrijf Euro Drone Inspections heeft een interessante Nederlandse primeur te pakken: in samenwerking met Royal HaskoningDHV heeft het bedrijf afgelopen weekend met een drone een inspectie uitgevoerd van een  fakkelinstallatie op het terrein van Chemelot. Dit industriecomplex ligt in de CTR Maastricht Aachen Airport, waardoor toestemming nodig was van de luchtverkeersleiding (LVNL).

‘Voortreffelijke inspectiebeelden’

De drone werd ingezet om de flare tips en constructie van de fakkelinstallatie van de Olefin3 van SABIC te inspecteren. Volgens de opdrachtgever is deze installatie normaal gesproken onbereikbaar. Maar dankzij de inzet van een drone konden er ‘voortreffelijke inspectiebeelden’ van de installatie gemaakt worden. “Inspectie met drones is de toekomst. Het is alleen jammer dat  de vergunningprocedure zo moeizaam verloopt.”

De inspectie werd uitgevoerd met de PH-1FW, een Aerialtronics Altura Zenith ATX8 van Nederlandse makelij. In totaal werden er drie vluchten gemaakt, waarbij een hoogte van 108 meter werd gehaald. De camera die gebruikt werd voor de inspectie betrof een Sony Alpha 7R.

Luchtverkeersleiding hulpvaardig

Volgens Rik Bijl van Euro Drone Inspections was de luchtverkeersleiding erg hulpvaardig. “Zoals afgesproken met LVNL hebben wij de vluchten telefonisch aan- en afgemeld bij de toren van Maastricht Aachen Airport. De onderlinge communicatie verliep duidelijk en zakelijk. Door deze manier van samenwerken kan professionele inzet van drones in CTR’s veilig verlopen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier