Incident

Sportvliegtuig botst op drone in Noorwegen

De Noorse transportveiligheidscommissie SHT heeft onlangs bekend gemaakt dat er eind augustus een botsing heeft plaatsgevonden tussen een sportvliegtuigje en een drone. Het incident vond plaats even ten zuiden van Oslo, nabij Sandefjord. Het vliegtuig raakte niet beschadigd. Het is nog onbekend wie de drone bestuurde.

Volgens onderzoekers van de statens havarikommisjon for transport vloog het tweepersoonsvliegtuig op een hoogte van 2.500 voet (ca. 750 meter) toen er plotseling een onbemand luchtvaartuig in het zicht verscheen. Kort daarop hoorde de piloot een knal.

De vlucht kon zonder problemen voortgezet worden en na een inspectie aan de grond bleek dat er geen sprake was van waarneembare schade. De piloot vermoedt dat de drone in aanraking is gekomen met het landingsgestel. De SHT wil graag in contact komen met de drone-operator of met mensen die wrakstukken van de UAV gevonden hebben.

Enkele dagen na het incident riepen de Noorse luchtvaartautoriteiten mensen op om de regelgeving aangaande het vliegen met drones in acht te nemen. In Noorwegen mag er net als in Nederland met drones niet hoger worden gevlogen dan 120 meter.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier