Nieuws

Eindhovense studenten ontwikkelen vliegende robotbutler

Een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelt een huisdrone, die dient moet gaan doen als butler. Het idee is dat de drone zelfstandig door het huis kan vliegen en kleine klusjes kan uitvoeren. Half januari moet de drone klaar zijn; in april moeten meerdere exemplaren ervan te bewonderen zijn tijdens het Dream & Dare Festival ter ere van het zestigjarig bestaan van de TU/e.

Blue Jay

De drone, die onder de naam Blue Jay door het leven gaat, is het resultaat van een paar maanden van brainstormen en voorbereiden. Volgens Tessie Hartjes, voorman van het team dat aan Blue Jay werkt, wil de TU/e met het project het imago van drones verbeteren. “Drones worden nu toch gezien als gimmick, of als instrument om oorlog mee te voeren”, verklaart Hartjes tegenover Cursor. Bovendien zijn drones aan de TU/e een relatief nieuw onderzoeksgebied, met ‘massa’s mogelijkheden’.

Blue Jay

Domestic drone

Het project moet uiteindelijk leiden tot een multi-inzetbare domestic drone: een drone voor in huis, veilig, vriendelijk en behulpzaam, die autonoom zijn weg vindt. “Je kunt de drone bijvoorbeeld de opdracht geven: ‘haal mijn blikje cola’ of ‘zoek mijn sleutels’. Dat lijken simpele opdrachten, maar het is ontzettend moeilijk om dat voor elkaar te krijgen.” Teamgenoot Lex Hoefsloot vult aan: Als je eenmaal een drone hebt die zelfstandig objecten kan oppakken en bezorgen, kun je ‘m bijvoorbeeld ook inzetten om medicijnen rond te brengen in een ziekenhuis.”

Om het droneproject een vliegende start te geven sloegen de studenten de handen ineen met drone-tweaker Cyrus the Virus. Ook is het Eindhovense bedrijf Avular, dat drones voor industriële inspectie en landbouwtoepassingen bouwt, betrokken bij het project. Het uitgangspunt is een quadcopter die voorzien wordt van een grijper en een vriendelijk uitziend omhulsel, dat ervoor moet zorgen dat de vliegende robotbutler veilig aangeraakt kan worden.

Drankjes serveren

Het idee is dat Blue Jay tijdens het lustrumfestival aan het werk gezet wordt in een zogeheten drone-café, waar de drones bestellingen van bezoekers opnemen en drankjes serveren. Dat is overigens geen primeur: in Singapore is er al een restaurant waar drones worden ingezet om drankjes en eten te bezorgen bij de gasten.

Blue Jay kan nog versterking gebruiken, vooral aan de organisatorische kant. Het team zoekt bij voorkeur studenten die zich hiervoor minstens twee dagen per week kunnen inzetten. Interesse? Meld je bij Tessie Hartjes. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier