Markt

Negentienjarige dronebouwer uit Friesland levert aan klanten wereldwijd

Mark Woortmeijer - Custom Drone
Drone-ondernemer Mark Woortmeijer, met een DJI S900 en de 3D Robotics Solo drone

Hij is misschien wel de jongste drone-ondernemer in Nederland: Mark Woortmeijer (19) uit Friesland runt de succesvolle online winkel Custom Drone vanuit zijn ouderlijk huis in Woudsend. Naast de verkoop van bekende consumentendrones van merken als DJI en sinds kort 3D Robotics bouwt Woortmeijer ook UAVs op maat voor professionele gebruikers.

De groeiende interesse in drones was voor Woortmeijer aanleiding om te beginnen met zijn webshop. Van kinds af aan was hij al in de weer met RC bootjes en helikoptertjes. Vier jaar geleden bouwde hij zijn eerste drone. Via-via kreeg men lucht van zijn bouwkwaliteiten en inmiddels levert hij drones aan klanten over de hele wereld. “Deze worden op maat gemaakt en afgestemd op de wensen van de klant.”

Toekomst is aan kleine drones
Aan sommige drones die Custom Drone levert hangt een prijskaartje van wel 10.000 euro. Toch denkt Woortmeijer dat er meer toekomst zit in kleinere, gespecialiseerde drones. “De techniek ontwikkelt zich snel. De videobeelden van een Phantom zijn nog lang niet zo goed als die van een professionele S1000, maar dit zal over een aantal jaar echt wel veranderen.”

De jonge ondernemer maakt zich wel zorgen over de veiligheid. “Veel particulieren weten niet wat ze doen. De één na de andere drone gaat ervandoor. Ik vind dat iedere piloot een dag vliegcursus moet krijgen: als je weet hoe een drone werkt kan er weinig misgaan. Ik raad sowieso aan om in het begin minstens tien keer te oefenen en daarbij de drone goed in het zicht te houden. Op een gegeven moment hoef je dan niet meer na te denken over de besturing.”

3D Robotics
Woortmeijer is sinds kort officieel importeur van 3D Robotics, een Amerikaans merk dat in Nederland nog weinig bekendheid geniet. “Hun nieuwste Solo drone onderscheidt zich door zijn slimme functies. Ook is de Solo modulair opgebouwd, zodat je later andere features kunt toevoegen.” Via Googles advertentieplatform en Facebook wil Custom Drone meer naamsbekendheid generen voor de Solo drone.

De Solo drone van 3D Robotics
De Solo drone van 3D Robotics

In de toekomst wil Woortmeijer zich vooral richten op de B2B markt. Zijn drones worden al gebruikt in de landbouw, of voor het inspecteren van gebouwen. Ondertussen wil hij ook nog zijn opleiding commerciële techniek aan het Friesland College in Leeuwarden afronden. Die kennis komt waarschijnlijk goed van pas bij het verder uitbouwen van Custom Drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Negentienjarige dronebouwer uit Friesland levert aan klanten wereldwijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier