NieuwsPro

Waterschap Vallei en Veluwe zet drone in om onderhoud te bespoedigen

Het Waterschap Vallei en Veluwe maakt sinds kort gebruik van een drone om in kaart te brengen wat er aan onderhoud moet gebeuren in de Noordelijke IJsselvallei. Bij wijze van proef vliegt de drone boven de Terwoldse Wetering en Nijbroekse Wetering om beeldopnamen te maken. Dat leidt tot flinke tijdwinst en daardoor tot lagere kosten. Het onderhoud is nodig om het gebied veilig te houden voor mensen in de regio.

Stapstenen
Op vijf plekken in de Noordelijke IJsselvallei legt het waterschap zogeheten stapstenen aan. Deze plekken bieden ruimte aan planten en dieren en zorgen voor natuurontwikkeling en schoon water. Samen zijn ze 5,6 hectare groot en het waterschap gaat ze na realisatie ook beheren. Om dat beter en sneller te kunnen doen, zet het waterschap de drone in.

Volgens bestuurslid Dirk-Siert Schoonman helpen de beelden om snel te bepalen wat er aan onderhoud moet gebeuren om het gebied veilig te houden. “De drone vliegt in een uur over het gebied waar anders medewerkers dagenlang het gebied doorkammen om foto’s en aantekeningen te maken.”

Ontwikkeling volgen vanuit de lucht
Schoonman: “We maken beeldopnamen voor, tijdens en na de aanleg van de stapstenen. Zo volgen we de ontwikkeling op de voet. Hoe verandert bijvoorbeeld de loop van het water en de groei van bomen en planten? Met deze kennis kunnen we het onderhoud beter, veel sneller en daardoor goedkoper uitvoeren.”

Elders in Nederland zetten waterschappen ook drones in, bijvoorbeeld voor dijkinspecties. Met de inzet van een drone voor het beheer van oppervlaktewater, hoort Vallei en Veluwe bij de kopgroep van Nederlandse waterschappen. De drone vliegt boven eigen wateren en gronden of boven gronden van grondeigenaren die toestemming hebben gegeven. De proef met de drone draagt bij aan het zo efficiënt mogelijk realiseren van waterveiligheid en schoon en voldoende oppervlaktewater voor de bewoners in het werkgebied van het waterschap.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier