OnderzoekProVideo

Drones zetten zelfstandig touwbrug in elkaar

Drones zijn perfecte gereedschappen om lastig bereikbare plekken te inspecteren. Maar daar blijft het niet bij: een team van Zwitserse wetenschappers is erin geslaagd om een paar drones een touwbrug te laten maken. Dat brengt interessante mogelijkheden met zich mee: denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van noodbruggen na een overstroming.

In onderstaande video wordt gedemonstreerd hoe een paar zelfstandig vliegende UAVs een brug van ruim 7 meter aanleggen. Afgezien van de stellage aan de beide uiteinden deden de drones al het werk. Doordat de drones uiteraard maar een beperkte payload mee kunnen torsen werd gebruik gemaakt van Dyneema-touw, dat een gunstige gewicht-sterkte verhouding heeft: het materiaal weegt slechts 7 gram per meter maar kan een gewicht van maar liefst 1300 kg dragen.

De quadcopters in kwestie werden speciaal voor dit doel ontwikkeld en voorzien van een gemotoriseerde spoel. De vluchtcomputer zorgt ervoor dat tijdens de bouw het touw op de juiste spanning wordt gehouden. Via een motion capture-systeem worden de bewegingen van de quadcopters precies opgemeten door een computer, die de drones vervolgens aanstuurt.

De demonstratie geeft aan dat drones mogelijk gebruikt kunnen worden om in noodsituaties tijdelijke bruggen te bouwen, die sterk genoeg zijn om personen te dragen. Zeker na een aardbeving of overstroming kunnen dergelijke noodbruggen in potentie levens redden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier