BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

‘Meerderheid Nederlandse bevolking vreest spionerende drones’

Uit een enquête die werd gehouden in de aanloop naar de vakbeurs Safety & Security Amsterdam die vandaag begint blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders bang is om binnen 3 jaar bespied te worden door drones. 13% van de Nederlanders denkt zelfs dat dit ‘vrijwel zeker gaat gebeuren’.

Het onderzoek werd gehouden om een idee te krijgen van het gevoel van (on)veiligheid bij Nederlandse burgers van 18 jaar en ouder. Het grootste deel van de ondervraagden geeft aan het meest bang te zijn voor een terroristische aanslag (76%). Daarna volgt het bespied worden door een drone (66%), gevolgd door het gehackt worden van de mobiele telefoon (54%).

Dreiging spionerende drones

Geheel onterecht is de vrees niet. De politie popelt al jaren om drones in te zetten tijdens calamiteiten, en ook crowd control wordt vaak genoemd als mogelijke toepassing van drones door politiekorpsen en defensie. Er zijn ook andere toepassingen denkbaar, zoals het opsporen van wietplantages door drones voorzien van warmtebeeldcamera’s.

Het college bescherming persoonsgegevens (CBP) vindt dat er een redelijke verdenking zijn om iemand met onbemande vliegtuigjes in de gaten te houden. En mensen die niet verdacht zijn, zouden niet gefilmd mogen worden. De vraag is echter hoe voorkomen kan worden dat laagvliegende drones geen foto’s of filmopnamen maken van nietsvermoedende mensen die toevallig in beeld zijn.

2 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.