‘Meerderheid Nederlandse bevolking vreest spionerende drones’

Uit een enquête die werd gehouden in de aanloop naar de vakbeurs Safety & Security Amsterdam die vandaag begint blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders bang is om binnen 3 jaar bespied te worden door drones. 13% van de Nederlanders denkt zelfs dat dit ‘vrijwel zeker gaat gebeuren’.

Het onderzoek werd gehouden om een idee te krijgen van het gevoel van (on)veiligheid bij Nederlandse burgers van 18 jaar en ouder. Het grootste deel van de ondervraagden geeft aan het meest bang te zijn voor een terroristische aanslag (76%). Daarna volgt het bespied worden door een drone (66%), gevolgd door het gehackt worden van de mobiele telefoon (54%).

Dreiging spionerende drones

Geheel onterecht is de vrees niet. De politie popelt al jaren om drones in te zetten tijdens calamiteiten, en ook crowd control wordt vaak genoemd als mogelijke toepassing van drones door politiekorpsen en defensie. Er zijn ook andere toepassingen denkbaar, zoals het opsporen van wietplantages door drones voorzien van warmtebeeldcamera’s.

Het college bescherming persoonsgegevens (CBP) vindt dat er een redelijke verdenking zijn om iemand met onbemande vliegtuigjes in de gaten te houden. En mensen die niet verdacht zijn, zouden niet gefilmd mogen worden. De vraag is echter hoe voorkomen kan worden dat laagvliegende drones geen foto’s of filmopnamen maken van nietsvermoedende mensen die toevallig in beeld zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “‘Meerderheid Nederlandse bevolking vreest spionerende drones’

 • 25 september 2015 om 21:38
  Permalink

  “‘MEERDERHEID NEDERLANDSE BEVOLKING VREEST SPIONERENDE DRONES’ en toch geeft die zelfde Nederlandse bevolking met het grootste gemak persoonsinformatie af voor het gebruik van “gratis” diensten.

  Denk hierbij aan facebook, whatsapp etc etc etc.

  Neen het privacy bewustzijn in Nederland is laag en selectief.

  Beantwoorden
 • 11 november 2016 om 16:03
  Permalink

  Privacy, vindt ik allemaal bulshit.
  Online weet edereen alles van je google maar eens je naam om te testen.
  En als je niks te verbergen heb kan een fotootje van 50m geen kwaad. er is niks van detail te zien op die hoogte..
  Ik geloof dat de grote hoeveelheid niet weet wat men maar kan zien vanop een bepaald hoogte.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier