Drone boven A20 zorgt bijna voor botsing

Phantom in de schemer

Een automobilist is gisteravond op de A20 ter hoogte van Schiedam bijna in botsing gekomen met een drone die vlak boven de weg hing. Door snel uit te wijken kon hij op het nippertje een ongeluk voorkomen.

“Ik reed net vanaf Vlaardingen op de snelweg toen ik rode en groene lampjes aan zag komen. Ik zag het ding van 50 tot 60 centimeter op me afkomen en kon net nog naar rechts uitwijken”, verklaarde de automobilist tegenover RTV Rijnmond.

De bestuurder in kwestie stopte zijn wagen en zag de dronepiloot even verderop op een parkeerplaats staan. De gealarmeerde politie was snel ter plaatse. De eigenaar van de drone is heengezonden met een bekeuring.

Verboden boven wegen te vliegen
Het is volgens de regeling modelvliegen verboden om met een drone boven (snel)wegen te vliegen, 30 km-wegen binnen de bebouwde kom en 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom uitgezonderd.  Hoeveel afstand een dronepiloot van een weg moet houden wordt uit de regelgeving echter niet duidelijk.

Aangezien lang niet iedereen op de hoogte is van de regelgeving aangaande het hobbymatig vliegen met drones is Dronewatch vandaag gestart met de campagne ‘Vlieg je drone veilig‘. Hopelijk behoren dit soort incidenten hierdoor spoedig tot het verleden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drone boven A20 zorgt bijna voor botsing

 • 24 september 2015 om 19:00
  Permalink

  Ik hoop dat het een hele hoge boete wordt wegens het ernstig in gevaar brengen van de weggebruikers.
  Door dit soort acties krijg je juist het gedonder met regelgeving en wordt deze steeds strakker gezet.
  Zelf als je de regels niet kent weet je met een beetje gezond verstand toch wel dat dit niet wenselijk is.

  Gr Marcel

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier