Dronewatch lanceert publiekscampagne ‘Vlieg je drone veilig’

Vlieg je drone veilig

Er vliegen in Nederland steeds meer drones rond, maar lang niet iedereen is op de hoogte van de regels die gelden voor het hobbymatig vliegen met drones. Dronewatch wil hier verandering in brengen met de publiekscampagne ‘Vlieg je drone veilig’, die vandaag van start gaat.

Initiatiefnemer Wiebe de Jager: “Inmiddels vliegen er in Nederland tienduizenden drones rond. Het merendeel hiervan wordt bediend door hobbyisten. Niet iedereen is echter op de hoogte van de regelgeving. Dat leidt met enige regelmaat tot onwenselijke of zelfs gevaarlijke situaties, waardoor het hobbymatig vliegen met drones in de toekomst mogelijk aan banden wordt gelegd. Dat zou zonde zijn. Vandaar dat ik met ‘Vlieg je drone veilig’ mensen oproep om verantwoord met hun drone om te gaan.”

Centraal onderdeel van de campagne is de website vliegjedroneveilig.nl, waarop in heldere taal wordt uitgelegd aan welke spelregels je je moet houden als je gaat vliegen met een drone. Ook is er een kaart te vinden waarop gebieden staan aangegeven waar je niet mag vliegen. Verder worden beginnende dronepiloten op het hart gedrukt om hun drone eerst goed te leren kennen.

De campagne Vlieg je drone veilig is voortgekomen uit het feit dat de regelgeving lang niet bij iedereen duidelijk is. De Jager: “Het is hoog tijd dat er een plek komt waar in begrijpelijk Nederlands wordt uitgelegd wat er nu wel en niet mag. Eigenlijk is het vreemd dat een particulier dit initiatief moet nemen. De overheid wil wel dat iedereen zich aan de regels houdt, maar zelf een campagne opzetten is er niet bij.”

De campagne wordt onderschreven door meerdere leveranciers van drones. Via de campagnewebsite kunnen zij banners en een flyer downloaden. De Jager: “Ik hoop dat verkopers van drones hun verantwoordelijkheid nemen en hun klanten wijzen op de belangrijkste spelregels voordat ze gaan vliegen met hun drone. Bij de speciaalzaken zit dat wel goed, maar bij online winkelketens wil deze voorlichting er nog wel eens bij inschieten.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier