Video

Zo kun je toch luchtfoto’s maken boven aaneengesloten bebouwing

Het is een grote frustratie van dronepiloten: het feit dat je niet boven aaneengesloten bebouwing mag vliegen. Begrijpelijk, want je moet er niet aan denken dat een drone van een kilo of wat uit de lucht komt vallen en iemand raakt of een auto of huis beschadigt. Maar jammer is het wel, want je kunt boven de bebouwde kom heel leuke luchtfoto’s en videobeelden maken. Dat bewijst Drone Alone met onderstaande video.

De ‘drone’ van Drone Alone heet Mario, en werkt niet op batterijen. Je moet er wel af en toe voer in stoppen. Mario is namelijk een postduif, die werd uitgerust met een kleine camera. Daardoor was Drone Alone in staat om – geheel in de lijn met de wet – toch luchtfoto’s te maken vanaf dronehoogte. “Geen regels, geen lege batterij, geen beperkingen.”

Heel stabiel zijn de beelden helaas niet. “Geen gimbal, dat is dan weer jammer.” Maar door wat stills uit de videobeelden te destilleren krijg je toch nog heel aardige luchtfoto’s, van Dordrecht in dit geval.

#DroneDuifMario is overigens niet de eerste duif die luchtbeelden maakt: duiffotografie werd al in 1907 bedacht door de Duitse apotheker Julius Neubronner. Zijn uitvinding werd een jaar later gepatenteerd en tijdens de eerste wereldoorlog werd er dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheden van luchtfotografie door duiven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Zo kun je toch luchtfoto’s maken boven aaneengesloten bebouwing

  • Moppersmurf

    Leuk filmpje met foto’s. Zo zie je dat een duif toch overal komt. Vroeger ook postduiven gehad, moet het nu doen met een Cheerson CX-20.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier