Productnieuws

FLYBi-drone verwisselt zelf z’n accu en wordt bediend met polsjoystick

FLYBi

Het is alweer even geleden dat we een cool idee voor een nieuwe drone voorbij zagen komen op crowdfundplatformen als Indiegogo en Kickstarter. Hoog tijd voor een nieuwe campagne dus, en deze keer is het de beurt aan FLYBi, een drone die je kunt besturen met een joystick op je pols. Bijzonder is dat de drone automatisch naar een helideck terugkeert als de accu leegraakt en dan zelf z’n batterij verwisselt.

Qua drone-ontwerp doet de FLYBi sterk aan Parrots Bebop Drone denken: een compacte quadcopter dus, waarbij de camera in de voorzijde van de behuizing is verwerkt. Ook een andere noviteit van de Bebop komt terug in de FLYBi, namelijk het feit dat je de first person view (FPV)-beelden van de camera kunt beleven via een 3D headset.

Polscontroller en helideck
Wat ons betreft is dat echter niet het meest unieke aspect van de FLYBi. Twee dingen vallen namelijk op: ten eerste het feit dat je deze drone met een soort uit de kluiten gewassen smartwatch kunt besturen, die zelfs voorzien is van een kleine joystick. Maar misschien nog bijzonderder is het feit dat de FLYBi wordt geleverd met een helideck die voorzien is van een accuwisselinstallatie.

FLYBi polscontroller

Het helideck bevat een carrousel met daarin ruimte voor 3 accu’s. Als de drone is gedockt dan kan de lege accu door het deck worden verwijderd, waarna de carrousel doordraait en automatisch een volle accu terugplaatst. De helideck doet meteen dienst als backback zodat je de FLYBi eenvoudig kunt vervoeren. Een erg innovatief idee wat ons betreft, iets wat we nog niet eerder hebben teruggezien bij drones van andere fabrikanten.

FLYBi helideck

Camera en gimbal
De camera zelf is hardwarematig gestabiliseerd. Daartoe is de camera – 12 megapixel foto’s, 1080p video – gemonteerd op een gimbal met drie bewegingsassen. De gehele module is ondergebracht in een beschermende behuizing. Daardoor is het geheel goed beschermd tegen stof en regendruppels; nadeel is natuurlijk dat er krassen op het omhulsel kunnen komen, en dat je in de felle zon mogelijk extra last hebt van ongewenste lichtreflecties.

FLYBi camera+gimbal

De makers houden verder het inmiddels standaard praatje over hoe gebruiksvriendelijk de drone wel niet is en dat het eenvoudig is om beelden te delen via social media. Wat dat betreft houden we een flinke slag om de arm: de meeste drones die via crowdfunding gefinancierd zijn moeten het daglicht nog zien, en de apparaten die wel verschijnen zijn meestal vertraagd, dan wel qua specificaties ingehaald door de markt.

Wil je desondanks investeren in de FLYBi, dan heb je nog een paar weken de tijd. Voor $395 moet je uiteindelijk het basismodel van de drone ontvangen; wil je liever de gehele set inclusief extra accu’s, wrist control, 3D bril en helideck, dan moet je $1.495 neerleggen. Het team wil slechts 35.000 dollar ophalen, wat wel erg weinig is voor het verder ontwikkelen en op de markt brengen van een complex product als een drone, maar wellicht dat er ook andere financieringsbronnen voorhanden zijn.

https://vimeo.com/140343833

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier