Productnieuws

FLIR komt met thermische camera voor consumentendrones

Flir Vue Pro aan DJI Phantom

Zonnepanelen inspecteren, gewassen monitoren, brandhaarden opsporen: dit soort uiteenlopende toepassingen zijn mogelijk met thermische camera’s die aan een drone bevestigd worden. Tot op heden waren dergelijke systemen echter nogal kostbaar. De Amerikaanse cameraproducent FLIR komt nu met de Vue Pro, een professionele thermal imaging camera die bevestigd kan worden aan consumentendrones van verschillende merken.

De Vue Pro moet in november van dit jaar op de markt verschijnen. Bijzonder is dat het systeem niet alleen warmtedata meet en opslaat, maar gebruikers ook in staat stelt om de infraroodbeelden in real time te zien. De Vue Pro past in dezelfde gimbal die ook gebruikt wordt voor GoPro camera’s. Dat betekent dat de infraroodcamera niet alleen onder een eenvoudige DJI Phantom of Xiro Xplorer gehangen kan worden, maar ook gebruikt kan worden in combinatie met professionele platformen.

De thermische camera’s van FLIR waren al populair onder professionele dronegebruikers. Die moesten tot op heden echter hun eigen mounts in elkaar knutselen. De warmtebeeldcamera wordt in de praktijk voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt: zo ontdekte de U.S. Coast Guard in 2010 dankzij een drone met FLIR camera dat een vissersboot in feite drugs aan het smokkelen was.

Flir Vue Pro

De Vue Pro krijgt een prijskaartje van $1.999 mee. Samen met een eenvoudige drone komt het systeem daarmee binnen handbereik van gebruikers met een beperkt budget, variërend van boeren tot brandweerlieden. Volgens FLIR-CEO Jeffrey Frank volstaat in de meeste gevallen een eenvoudige drone. “De drone moet goed genoeg zijn om de gewenste taak uit te voeren. Meestal is een eenvoudige drone als de DJI Phantom al voldoende.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier