NieuwsPro

Journalistenbond niet eens met Europees voorstel om drones te verbieden boven rampplekken

Ongeval met bouwkraan Alphen gefilmd door drone

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft samen met haar Europese evenknie European Federation of Journalists (EFJ) bezwaar aangetekend tegen een voorstel van de European Aviation Safety Agency (EASA), dat als gevolg zou hebben dat journalisten tijdens calamiteiten geen gebruik zouden kunnen maken van drones.

Er wordt momenteel in opdracht van de Europese Commissie door de EASA hard gewerkt aan een plan dat het toenemende dronegebruik op Europees niveau moet regelen. Dit plan behelst momenteel 33 voorstellen, die niet alleen ingaan op de regels rond het hobbymatig vliegen met drones, maar ook het professionele gebruik van onbemande luchtvaartuigen moet inkaderen.

Eén van die voorstellen beschrijft dat tijdens calamiteiten er uitsluitend na toestemming van de autoriteiten gevlogen mag worden met drones. De NVJ en EVF tekenen bezwaar aan tegen dit voorstel, aangezien het hierdoor journalisten onmogelijk wordt gemaakt om vanuit de lucht verslag te doen van een ramp of ongeluk. De journalistenorganisaties roepen de Europese Commissie op om het belang van een vrije pers te erkennen en een uitzondering te maken voor journalistendrones.

Hulpverleners
Het protest van de journalistenbonden staat haaks op het belang van hulpverleners, die in dergelijke situaties vaak met bijvoorbeeld blusvliegtuigen of politiehelikopters assistentie verlenen en niet willen dat er dan met drones gevlogen wordt. Onlangs nog werd het luchtverkeer rond de ramp met de hijskranen in Alphen a/d Rijn kort stilgelegd nadat er drones gesignaleerd werden. Die vormen mogelijk een gevaar voor de luchtvaartuigen van brandweer en politie.

Het is dus de vraag welk belang er zwaarder weegt: die van vrije nieuwsgaring of die van ongestoorde hulpverlening vanuit de lucht. Het is nog niet bekend wanneer de EASA hier uitspraken over doet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier