Nieuws

Nieuwe website moet weggevlogen drones anoniem bij eigenaars terugbezorgen

Registreerjedrone

Gelukkig komt het steeds minder vaak voor dat een drone er ongewenst van door gaat, maar nog altijd wordt er regelmatig melding gemaakt van een fly away. Om onfortuinlijke dronepiloten te helpen snel weer met hun toestel verenigd te worden is er nu registreerjedrone.nl, een website waar je anomiem je drone kunt registreren.

Natuurlijk kun je met viltstift je telefoonnummer op je drone schrijven, zodat een eerlijke vinder contact met je op kan nemen als je onverhoopt de controle over je drone kwijtraakt en deze op een onbekende plek landt of neerstort. Maar niet iedere dronebezitter zit erop te wachten om zo makkelijk traceerbaar te zijn. Met dat idee in het achterhoofd is Registreer je drone opgericht.

Op de website kun je eenvoudig je drone registreren. Je krijgt daarna per post een unieke DroneCode toegestuurd, welke je op je drone kunt plakken. Mocht je drone om wat voor reden dan ook wegvliegen en elders landen, dan kan een vinder eenvoudig de code ingeven op de website. De eigenaar van de drone krijgt vervolgens een mailtje met de contactgegevens van de vinder. Andersom worden er geen contactgegevens uitgewisseld.

De website werkt dus als een anonieme schakel tussen dronepiloot en vinder. Daarin verschilt de website van een initiatief als droneverloren.nl, waarbij degene die zijn drone is kwijtgeraakt wél zijn contactgegevens kenbaar moet maken. Laatstgenoemde website functioneert meer als een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komt. Bij Registreer je drone is er feitelijk alleen sprake van aanbod.

Ethisch vraagstuk
De website registreerjedrone.nl roept hiermee een ethisch vraagstuk op. De voornaamste reden om anoniem te willen blijven is om ervoor te zorgen dat je niet opgespoord kunt worden als je drone schade veroorzaakt. En dat stimuleert mogelijk roekeloos vlieggedrag, bijvoorbeeld door de drone buiten het zicht te laten vliegen of de grenzen van het bereik van de zender op te zoeken.

Wie een beetje verantwoordelijkheidsbesef heeft, goed verzekerd is en zich aan de regels houdt hoeft zich geen zorgen te maken. Dan kun je net zo goed je telefoonnummer op je drone schrijven. Waarom dan toch deze anonimiteit? Initiatiefnemer Marc Went: “Een telefoonnummer is inderdaad makkelijker, maar stel dat je nu net te maken hebt met een vinder met kwade bedoelingen. Die heb je liever niet aan je voordeur staan.”

Volgens Went zal Registreer je drone daarom ook samenwerken met de autoriteiten, mocht een geregistreerde drone schade veroorzaken en een vinder de politie inschakelen. “Wij stimuleren mensen niet om gevaarlijke fratsen uit te halen. Zoals in de buurt van een vliegveld opstijgen, of boven de afrit van een snelweg vliegen, zoals onlangs nog gebeurde.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nieuwe website moet weggevlogen drones anoniem bij eigenaars terugbezorgen

  • ’t is toch raar, dat diegene, van wie de copter weggevlogen is en die hem graag terug wil hebben anonym blijft …
    maar de (eerlijke) vinder moet zijn adres en/of prive data doorgeven om de drone terug te kunnen geven.
    Dit is bedacht, om anonym te kunnen blijven, als door de drone een schade is veroorzaakt! – Ik heb gewoon het nummer van mijn mobile telefoon en email adres op mijn drones geplakt. (en heb zo al een teruggekregen, die weg was). Als er schade door een van mijn drones wordt veroorzaakt, ben ik ervoor verzekerd en hoef ik mij niet te verstoppen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier