Nieuws

Maker katcopter werkt aan vliegende koe

Herinner je je de katcopter nog? De opgezette kat in de vorm van een quadcopter was een paar jaar geleden wereldnieuws. Inmiddels werkt de bedenker van de katdrone aan een nieuw project: een vliegende koe, in de vorm van een heli- of multicopter. De koecopter moet in staat zijn om een persoon de lucht in te tillen.

De Orvillecopter, zoals de drone in de vorm van een opgezette kat gedoopt werd, leidde wereldwijd tot gemengde reacties. Nadat zijn huisdier Orville was overleden wilde kunstenaar Bart Jansen hem niet zomaar begraven. Als eerbetoon aan Orville Wright – een van de broers die aan de wieg stonden van de luchtvaart – besloot hij om zijn kat op te zetten en te voorzien van propellers, daarbij geholpen door techneut Arjen Beltman. Het vliegende dier werd na een paar succesvolle testvluchten uiteindelijk tentoongesteld op de KunstRAI in Amsterdam.

Na dit eerste project werkte het duo nog aan een aantal andere dierdrones, waaronder een vliegende rat en een vliegende struisvogel. Ook kwam het duo op het idee om een opgezette haai te voorzien van een vleugel en een straalmotor: de SharkJet. Daarnaast wordt er gewerkt aan een duikboot in de vorm van een overleden das. Deze krijgt de toepasselijke naam ‘Das Boot’ mee.

Met het nieuwste project gaan Jansen en Beltman dus nog een stap verder. Het idee is dat de volgende drone in staat is om een persoon de lucht in te tillen. Maar niet zomaar een drone. Ook hier is het idee om een opgezet beest als uitgangspunt te nemen. “Op een koe kan iemand zitten. Dat betekent dat we een koe gaan gebruiken. Of een ander dier dat groot genoeg is zodat er iemand op kan zitten”, verklaart Jansen tegenover Business Insider.

Koecopter

Vooralsnog is de koecopter een voornemen, er zijn nog geen concrete stappen gezet om dit bizarre luchtvaartuig werkelijkheid te maken. “Momenteel bevindt het idee zich in een zeer vroege fase van ontwikkeling. Het zit allemaal nog in ons hoofd.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier