NieuwsPro

Strandwacht Veere doet morgen proef met reddingsdrone

Wereldwijd wordt er her en der geëxperimenteerd met drones om drenkelingen op te sporen of zelfs actief assistentie te verlenen in een noodgeval. Zo ook in ons land: op maandag 5 oktober vindt er op het strand bij Domburg een proefvlucht plaats, waarbij diverse reddingsscenario’s aan de praktijk worden getoetst.

Veiligheid van badgasten en strandwachten

De proef vindt plaats in opdracht van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV). Het doel is om te onderzoeken in hoeverre dronetechnologie daadwerkelijk bij kan dragen aan de veiligheid van badgasten en strandwachten. Bijvoorbeeld of een drone een zwemmer veilig kan waarschuwen en instructies kan geven in een mogelijk gevaarlijke situatie. En of een drone een zoekgeraakt kind vanaf zee kan lokaliseren.

“Drones worden steeds vaker ingezet voor meer veiligheid. De techniek specifiek binnen het reddingswerk is nog volop in ontwikkeling, maar kan preventief bijdragen aan de veiligheid op stranden. Bij het slagen van de proef, gaat SSV de mogelijkheden verder onderzoeken”, meldt een woordvoerder. De inzet van drones moet ook het reddingswerk ook veiliger maken. “Soms moeten strandwachten onder gevaarlijke omstandigheden, bijvoorbeeld hevige golfslag, het water in. Dat brengt risico’s met zich mee.”

Proef bijwonen

De proef wordt uitgevoerd door medewerkers van de strandwacht, het Kenniscentrum Drones en het dronetechnologiebedrijf Omniworkx. Het laatstgenoemde bedrijf leverde eerder dit jaar de drone die Rijkswaterstaat gebruikte om filevorming in de gaten te houden tijdens Concert at Sea.

Geïnteresseerden kunnen de proef met de drone volgen van boven op de duin aan het einde van de Badstraat in Domburg. De proef vindt plaats vanaf 16:30 en zal ongeveer een half uur duren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier