CNN gaat gebruik maken van Nieuw-Zeelandse drone voor nieuwsgaring

De Amerikaanse nieuwszender CNN gaat praktijktesten doen met een drone van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Altus Unmanned Aerial Solutions. Hun Delta X8 multirotor is volgens CNN zowel het meest flexibele als veilige aerial videoplatform dat op dit moment beschikbaar is.

Het doel van CNN is om te onderzoeken in hoeverre en onder welke voorwaarden drones gebruikt kunnen worden voor het maken van luchtopnamen ten behoeve van de nieuwsvoorziening. Daartoe moeten de UAVs in uiteenlopende omstandigheden inzetbaar zijn. Gezien het feit dat er mogelijk ook boven mensen gevlogen zal worden, moeten de drones aan de hoogste veiligheidseisen voldoen.

Het Delta X8-systeem van Altus UAS staat te boek als een bewezen en bijzonder veilig onbemand luchtvaartuig. De UAV beschikt over 8 motoren die bevestigd zijn aan een X-vorming chassis (2 motoren per arm). De vluchtcomputer, GPS en IMU zijn redundant uitgevoerd. Daarnaast is de drone is voorzien van een noodparachute, mocht het systeem uitvallen. Daardoor is de Delta X8 één van de veiligste UAVs ter wereld. Erg lang kan de drone overigens niet in de lucht blijven: de vliegtijd bedraagt slechts zo’n 10-14 minuten.

Altus UAS Delta X8

Nieuwe vormen van (data)journalistiek
De experimenten van CNN worden met veel interesse gevolgd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA), die officieel partner zijn in het project. Ook andere nieuwszenders hebben concrete plannen om te experimenteren met dronejournalistiek, niet in de laatste plaats om dure helikoptervluchten uit te sparen.

Naast het maken van luchtopnamen na overstromingen of aardbevingen kunnen drones door journalisten ingezet worden om bijvoorbeeld luchtmonsters te nemen tijdens calamiteiten of om te controleren of bedrijven zich aan emissienormen houden. Daarmee zijn drones een interessante bron van informatie die nieuwe vormen van datajournalistiek mogelijk maken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier