Nieuws

FAA legt recordboete op aan dronebedrijf

SkyPan International

Het Amerikaanse bedrijf SkyPan International hangt een recordboete van 1,9 miljoen dollar (ca. 1,7 miljoen euro) boven het hoofd voor het vliegen met drones op plekken waar dat verboden is. Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) heeft het bedrijf in totaal 65 commerciële vluchten gemaakt boven grote steden als New York en Chicago. Ook vloog SkyPan met haar drones in de buurt van drukke vliegvelden.

SkyPan zette de drones in de periode van 21 maart 2012 tot 15 december 2014 in voor het maken van luchtfoto’s en video-opnamen, in opdracht van derden. Het bedrijf maakte onder andere 43 vluchten in het het New York Class B luchtruim, dat normaal gesproken streng verboden gebied is voor drone-operators, tenzij er van tevoren toestemming is gevraagd aan de luchtverkeersleiding.

Volgens een woordvoerder van de FAA is het “illegaal en gevaarlijk” om op dergelijke locaties te vliegen met drones. “We hebben het veiligste luchtruim in de wereld en iedereen die er gebruik van maakt dient onze regels te respecteren. SkyPan heeft op een onzorgvuldige en gevaarlijke manier gebruik gemaakt van drones en daardoor mensen in gevaar gebracht.”

Verder waren de onbemande luchtvaartuigen van SkyPan volgens de FAA niet officieel als luchtwaardig bestempeld. Net als in Nederland mogen drone-operators in de VS alleen commerciële vluchten uitvoeren als hun toestellen aan strenge eisen voldoen, het bedrijf beschikt over een vergunning en de piloten een opleiding hebben gevolgd.

FAA onder vuur
Ondertussen ligt de Federal Aviation Administration op haar beurt onder vuur van drone-bedrijven, aangezien het de FAA niet is gelukt om op tijd met nieuwe regelgeving te komen voor het reguleren van commercieel dronegebruik.

Daardoor kunnen bedrijven als Amazon en Google geen werk maken van drone delivery, en moeten bedrijven die drones willen inzetten voor het maken van luchtfoto’s of het uitvoeren van inspecties aan infrastructuur individueel goedkeuring aanvragen.

Inmiddels beschikken ruim 1.000 bedrijven over een zogenaamde ‘section 333 exemption’, maar door de sterke groei van het aantal aanvragen is het wenselijk dat er uniforme richtlijnen komen voor het commercieel gebruik van drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier