ProProductnieuws

Handheld-gimbal van DJI heet Osmo, kost €749 met 4k camera

We hadden al zo’n vermoeden dat het nieuwste product van DJI een handheld gimbal zou zijn, en we hebben gelijk gekregen: zojuist is de Osmo gepresenteerd, waarmee je ook uit de hand stabiele videobeelden kunt maken. De Osmo kan met verschillende camera’s worden geleverd, die we al kennen van de Inspire 1.

Normaal gesproken is het maken van stabiele videobeelden vanuit de hand geen sinecure. Zeker als je loopt worden de beelden al snel onbruikbaar voor gebruik in een professionele video. De gimbaltechnologie, zoals we die van moderne drones kennen, biedt een oplossing: een grip voorzien van zo’n gimbal zorgt ervoor dat de camera op hetzelfde punt gericht blijft, ook als de grip beweegt.

DJI Osmo

DJI niet de eerste
DJI is niet de eerste dronefabrikant met een handheld gimbal; concurrent Yuneec levert al langer de SteadyGrip, die tegenwoordig standaard wordt meegeleverd met de Q500 quadcopter. En net als bij de SteadyGrip van Yuneec kun je bij de Osmo van DJI ook gebruik maken van je smartphone als display, om te zien wat je filmt. Een verschil is dat de Osmo is voorzien van een microfoon, zodat je ook geluid kunt opnemen. Er is ook voorzien in een connector voor een externe microfoon.

Als je gebruik maakt van de Osmo kun je niet alleen je handheld video-opnamen stabieler maken, het is ook mogelijk om automatisch panoramafoto’s te maken: de camera draait dan 360 graden om zijn as, om het landschap om je heen in zijn totaliteit vast te leggen. Ook kun je dankzij de mechanische beeldstabilisatie foto’s maken met een lange sluitertijd, zonder dat je last hebt van bewogen foto’s. Daarnaast stelt de gimbal je in staat om vanuit de hand timelapse-video’s te maken.

Niet goedkoop
Wie reeds beschikt over een Inspire 1 quadcopter kan de Osmo gebruiken met de bestaande camera en gimbal. Je kunt de stabilizer ook compleet aanschaffen met de 12 megapixel Zenmuse X3 camera, die in maximaal 4K filmt. Wie voor maximale beeldkwaliteit gaat kan de Osmo uitrusten met de onlangs geïntroduceerde Zenmuse X5 Pro en X5 Raw camera’s, die voorzien zijn van een lichtgevoelige Micro Four Thirds-sensor.

Helaas is de handheld gimbal niet echt goedkoop: het basismodel kost €749,-. Dat is dan wel met de X3 camera. Wat de X5-uitvoering gaat kosten is nog niet bekend. Er zijn ook tal van accessoires te bestellen, zoals een verlengstuk en een bike mount, zodat je ook actievideo’s kunt maken vanaf je fiets.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Handheld-gimbal van DJI heet Osmo, kost €749 met 4k camera

  • Ik vind hem nogal knap aan de prijs.
    DJI gaat zich denk ik meer richten op het hogere segment.
    Naar mijn idee een gemiste kans in de prijscategorie van de Phantom waar de concurrentie volgens mij op dit moment moordend is.

    Gr Marcel

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier