ProProductnieuws

Belgische startup ontwikkelt uitwijksysteem voor drones

Airobot

Momenteel zijn autonoom vliegende drones schering en inslag: zelfs consumentendrones zijn tegenwoordig in staat om een voorgeprogrammeerde route te volgen of complexe camerabewegingen uit te voeren. Maar obstakels ontwijken is er in de praktijk nog niet bij. De Belgische startup Airobot wil hier verandering in brengen met ‘parkeersensoren’ die een UAV in staat moeten stellen om een veilige afstand te bewaren tot objecten in de directe nabijheid.

Airobot werd in maart dit jaar opgericht en is gevestigd op een Hasseltse high-tech campus. Het bedrijf wil de inzet van professionele drones veiliger maken door deze te voorzien van een systeem dat ervoor zorgt dat een vliegende robot tijdens een inspectie of andere taak niet tegen een gebouw of boom aanvliegt.

Roy Jeunen, oprichter van Airobot: “Op dit moment is het niet mogelijk om afstanden tussen de drone en het te inspecteren of te filmen object correct in te schatten wanneer er op hoogte wordt gevlogen. Dat probleem lossen we op door het aanbieden van een afstandsmodule, vergelijkbaar met een parkeersensor. Zo verkrijgt men zeer gedetailleerde beelden op een veilige manier.”

De technologie die in Hasselt ontwikkeld wordt kan rekenen op warme interesse vanuit binnen- en buitenland. Er zijn zelfs al enkele modules verkocht aan bedrijven die actief zijn op het gebied van drone-inspecties en luchtfotografie, waaronder Euro Drone Inspections, Argus Vision en Airview.

Wereldwijde ontwikkeling
Wereldwijd wordt er door diverse bedrijven hard gewerkt aan uitwijksystemen voor drones. Zo bracht het Chinese bedrijf DJI eerder dit jaar de Matrice 100 op de markt, een experimenteel platform dat voorzien is van vergelijkbare sensoren. In Amerika is er Panoptes, dat de eBumper add-on ontwikkelde voor onder andere de Iris+ van 3D Robotics en de Phantom 2 van DJI.

De meeste van deze systemen nemen de controle over de drone van de operator over zodra er een aanvaring dreigt. Naast een verbeterde veiligheid moeten dergelijke uitwijksystemen in de toekomst leiden tot lagere operationele kosten, simpelweg omdat er minder vaak sprake is van botsingen met alle reparatiekosten en schadeposten van dien.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier