NieuwsPro

Groen licht voor inzet drone door brandweerkorpsen

Brandweer drone ArgusHet heeft even geduurd, maar binnenkort is het eindelijk zover: de eerste brandweerkorpsen gaan gebruik maken van een drone bij calamiteiten. De korpsen Twente en Midden- en West Brabant gaan komend jaar ervaring opdoen met Argus, die vanuit de lucht cruciale informatie over een incident verkrijgt. Daardoor kan brandweerpersoneel en -materieel nog effectiever en efficiënter ingezet worden.

Pilotproject

Naast een verruiming van de regelgeving die per 1 juli geëffectueerd werd, ging er aan dit pilotproject een lange tijd van trainen, testen en het verkrijgen van ontheffingen vooraf. Aan het professionele gebruik van drones zijn immers strenge voorwaarden verbonden, zeker als het gaat om het vliegen boven aaneengesloten bebouwing of in de nabijheid van mensen.

Het doel van de pilot is tweeledig: de beelden die de drone maakt worden gebruikt om de inzet van de brandweer nog effectiever en efficiënter uit te voeren. Daarnaast moet de pilot leiden tot een landelijke beleidslijn aangaande de inzet van drones door de brandweer in Nederland.

Drone Argus brandweer Altura Zenith ATX8

UAV van Nederlandse makelij

De drone in kwestie betreft een Altura Zenith ATX8 van de Nederlandse fabrikant Aerialtronics. De UAV beschikt over 8 propellers in een X-configuratie. De vluchtcomputer van dit systeem is redundant uitgevoerd, zodat de drone in geval van een storing niet onbestuurbaar wordt. Als de verbinding met de operator wegvalt, komt de drone automatisch terug naar het punt van opstijgen (return to home).

Vooralsnog wordt Argus alleen voorzien van een camera of infraroodcamera. De beelden die gemaakt worden, zijn alleen live te zien voor de brandweer. Er worden voorlopig geen beelden opgeslagen in verband met de privacy.

Ogen in de lucht

“Het is goed dat we nu echt in de praktijk Argus kunnen inzetten. Deze beelden zijn direct te zien op de tablet van de Officier van Dienst en in het operationeel centrum. Zo kunnen we beter bepalen hoe we in actie moeten komen. Het zijn letterlijk onze ogen in de lucht”, aldus Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente.

Volgens de brandweer zijn de mogelijkheden legio: denk aan het in kaart brengen van grote branden en het signaleren van branduitbreiding, het opsporen van slachtoffers in water of onder ijs of het krijgen van overzicht bij grote verkeersongevallen.

Restricties

In verband met de veiligheid is het niet altijd mogelijk om Argus in te zetten. Hij vliegt alleen bij daglicht, als het vorstvrij is, bij niet teveel bewolking of wind: maximaal windkracht 6. De dronepiloot moet Argus bovendien altijd in zicht kunnen hebben (VLOS). Ook moet de drone aan de grond blijven als er ander luchtverkeer van hulpverleners in de buurt is, zoals traumaheli’s. De drone-operator moet bovendien altijd ondersteund worden door een waarnemer en iemand die de camera bedient.

Ondanks deze restricties en de strenge regelgeving denkt piloot Martijn Zagwijn de drone vaak in te kunnen zetten. “Ik weet zeker dat hij toegevoegde waarde heeft en dat we hem in de toekomst voor meerdere toepassingen in heel Nederland in kunnen zetten.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier