Qualcomm: ‘high-end drones worden goedkoper dan smartphones’ 

Wil je een cameradrone kopen, maar zit je aan te hikken tegen de hoge aanschafprijs? Dan is er goed nieuws: een nieuwe chip van Qualcomm moet er binnen afzienbare tijd voor zorgen dat een high-end drone minder gaat kosten dan een gemiddelde smartphone. Dat beweert althans Raj Talluri, hoofdontwikkelaar van de Snapdragon Flight.

System on a chip

Momenteel ben je minstens 1.000 euro verder als je een quadcopter met 4k camera wilt aanschaffen. Dat valt buiten het budget van veel mensen die wel eens willen experimenteren met een drone, maar er ook weer niet zoveel geld voor over hebben. Bovendien is de vliegtijd van dergelijke drones nog altijd beperkt, maximaal zo’n 20 minuten voor de meest populaire modellen.

Een nieuwe chip van Qualcomm moet hier verandering in brengen. De Snapdragon Flight is een system on a chip (SoC) die alle functionaliteiten die een high-end drone herbergt in één processor integreert. Denk aan de vluchtcomputer, maar ook aan videoverwerking, het interpreteren van GPS-signalen en het afhandelen van de draadloze communicatie met de piloot.

Kosten en energieverbruik omlaag

Doordat alle functies op één chip worden samengebracht kunnen zowel de kosten als het energieverbruik flink omlaag. “We denken dat we er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat een 4k cameradrone zo’n 300 of 400 dollar gaat kosten. Bovendien verwachten we dat vliegtijden van 60 minuten mogelijk zijn”, aldus Talluri. “Daardoor kunnen veel meer mensen aan de slag met drones en kunnen er ook veel meer toepassingen ontwikkeld worden.”

Voor Qualcomm is de dronemarkt bijzonder interessant, gezien de snelle groei in dit segment. Bovendien kan de bestaande Snapdragon 801 processor die al miljoenen smartphones aandrijft eenvoudig aangepast worden voor gebruik in drones. Volgens Qualcomm is de Snapdragon ook snel genoeg om bijvoorbeeld obstakeldetectie mogelijk te maken, iets wat nu nog niet gangbaar is.

Yuneec eerste partner van Qualcomm

De eerste dronemaker die gebruik gaat maken van het Snapdragon Flight platform is Yuneec. Als alles volgens plan verloopt zouden de eerste drones met de Qualcomm-technologie begin volgend jaar op de markt moeten verschijnen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier