Nieuws

Popular Mechanics Award voor search&rescue-drone Gimball

Gimball

Ieder jaar reikt het bekende maandblad Popular Mechanics de Breakthrough Awards uit aan veelbelovende technologieën en producten. Dit jaar is daarbij de Gimball drone in de prijzen gevallen. De Gimball wordt gekenmerkt door een balvormige kooiconstructie, waardoor de drone ook door lastig terrein kan vliegen, zonder daarbij gehinderd te worden door obstakels.

De Gimball is bedoeld als search&rescue drone, die bijvoorbeeld ingezet kan worden na een aardbeving of overstroming. Doordat de propellers beschermd worden door een kooiconstructie kan de drone laag bij de grond vliegen en zelfs door half ingestorte gebouwen manoeuvreren. Dat het apparaat daarbij af en toe een obstakel raakt is niet erg: het koolstofvezel frame absorbeert de botsing en de drone blijft stabiel.

Ideaal voor hulpverleners
De Gimball wordt aangedreven door twee propellers en is voorzien van een camera, waarvan de beelden live worden gestreamd naar de operator. Op die manier is de drone een ideaal hulpmiddel voor hulpverleners die na een ramp snel lastig te bereiken locaties willen verkennen.

Het is niet voor het eerst dat de unieke drone met een prijs naar huis gaat. Eerder dit jaar won Flyability – de ontwikkelaars van de Gimball – de UAE Drones for Good Competition, en sleepte daarmee een miljoen dollar aan prijzengeld in de wacht.

Volgens Patrick Thévoz van Flyability moeten de eerste exemplaren van de Gimball nog dit jaar op de markt verschijnen. In eerste instantie zal de drone alleen geleverd worden aan overheden. Er is ook sprake van een consumentenversie, maar die verschijnt pas in een later stadium.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier