Nieuws

Amerikaanse overheid gaat verplichte droneregistratie invoeren

DJI Phantom 3 Advanced

De Amerikaanse federale overheid wil nog voor de kerst een verplicht registratiesysteem invoeren waarin alle nieuw verkochte drones worden opgenomen, waaronder consumentendrones. Volgens NBC News wordt het plan komende maandag door het ministerie van transport aangekondigd. Het systeem moet ervoor zorgen dat het aantal incidenten met drones omlaag gaat.

Volgens bronnen die bekend zijn met het plan zal het ministerie een task force instellen die nauw samenwerkt met de grote dronefabrikanten. Het registratiesysteem moet ervoor zorgen dat in geval van een incident met een drone het altijd duidelijk is van wie de drone is. Steeds vaker worden er drones gemeld in de nabijheid van vliegvelden of boven bosbranden, met mogelijk gevaarlijke situaties voor hulpverleners tot gevolg.

Het is nog niet bekend of eigenaren van reeds verkochte drones zich ook moeten aanmelden. Ook is nog onduidelijk wat er gebeurt op het moment dat iemand besluit om zijn drone door te verkopen aan iemand anders. Daarnaast is de vraag hoe de overheid de verschillende typen drones wil classificeren, om nog maar te zwijgen over zelfbouwdrones.

Zorgen over sterke groei in verkopen
De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) maken zich grote zorgen over de snelle groei van het aantal verkochte drones in de VS. Alleen al tijdens de komende feestdagen zullen er naar verwachting meer dan een miljoen drones over de toonbank gaan. Niet iedereen is zich echter bewust van de regelgeving, met een toenemend aantal incidenten tot gevolg.

Ondertussen heeft de FAA het laten afweten als het gaat om het tijdig invoeren van nieuwe regelgeving voor drones. Er was sprake van dat de nieuwe regels een paar weken geleden aangekondigd zou worden, maar die deadline is niet gehaald. De FAA zegt nu mogelijk pas in 2017 met nieuwe regelgeving te komen.

VS eerste land met droneregistratiesysteem
Als het plan inderdaad voor de feestdagen geeffectueerd wordt dan is de VS het eerste land ter wereld met een verplicht droneregistratiesysteem. Ook in andere landen gaan er echter stemmen op om een dergelijk systeem te introduceren. In Nederland is sinds kort het registratiesysteem Air-Share actief. Bij dit systeem is registratie echter op vrijwillige basis.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier