PowerUp FPV: eerste papieren vliegtuigje ter wereld met propelleraandrijving en camera

Het klinkt als een jongensdroom: een papieren vliegtuigje dat je op afstand kunt besturen en waarbij je dankzij een ingebouwde camera live kunt meekijken vanuit de ‘cockpit’. PowerUp Toys maakte deze droom werkelijkheid dankzij een samenwerking met Parrot. Om de technologie in handen van consumenten te krijgen lanceert het bedrijf later dit jaar een crowdfundcampagne.

De PowerUp FPV maakt gebruik van bestaande technologieën zoals we die kennen van drones: propellers voor de aandrijving, een camera voor de first person view-beelden, en een videoverbinding om het beeld live te streamen naar de smartphone van de operator. Maar de technologie is zo licht gemaakt dat het luchtvaartuig in kwestie van papier gemaakt kan worden. Je vouwt het vliegtuigje in elkaar, bevestigt het frame met de accu en elektronica en vliegen maar.

FPV via virtual reality headset
Het is zelfs mogelijk om je smartphone in een kartonnen VR-headset te bevestigen, zodat je een ‘echte’ first person view kunt beleven, waarbij je het gevoel krijgt daadwerkelijk in het papieren vliegtuigje te zitten. Je kunt daarbij het vliegtuigje besturen door met je hoofd te draaien: hoe cool is dat? Mocht je daar misselijk van worden dan is het ook mogelijk om het vliegtuigje te besturen middels een virtuele gamepad op je smartphone.

De benodigde technologie is afkomstig van het Franse bedrijf Parrot, dat al veel ervaring heeft met het maken van lichtgewicht drones, waaronder de Bebop quadcopter. In november gaat er op Kickstarter een campagne van start om een consumentenversie te realiseren, die dan PowerUp FPV gaat heten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier