Nieuws

Japans bedrijf ontwikkelt origami-drone van 31 gram

Dè trend van dit moment in de wereld van drones is kleiner&lichter, lijkt het wel. Een paar dagen geleden maakten we nog melding van het eerste papieren vliegtuigje ter wereld met camera en propelleraandrijving; nu steelt het Japanse bedrijf RHOM Semiconductor de show met een origami-drone van slechts 31 gram.

De Orizuru is een papieren kraanvogel die net als een echte vogel kan vliegen door de vleugels te bewegen. Bijzonder is dat de Orizuru ondanks het lage gewicht beschikt over een onboard flight computer die voor de besturing zorgt. Dankzij een draadloze verbinding kan de kraanvogel op afstand bestuurd worden.

Het totaalgewicht van de Orizuru bedraagt 31 gram, en dat is inclusief batterijen en sensoren. De totale lengte van de origami-drone is 70 centimeter. Het ontwerp wordt later vrijgegeven via internet, zodat creatieve doe-het-zelvers hun eigen kraanvogeldrone kunnen bouwen. Je hebt dan wel een 3D-printer nodig, voor het printen van het skelet.

Launch&forget-drones
De opkomst van lichtgewicht drones als de Orizuru past in een bredere trend die ook wel ‘launch&forget’ wordt genoemd; goedkope miniatuurdrones zouden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden in geval van calamiteiten om in moeilijke omstandigheden gegevens te verzamelen van de situatie.

In plaats van complexe en kostbare drones met vele sensoren aan boord zouden dergelijke launch&forget-drones ingezet kunnen worden, die tegen een fractie van de prijs gegevens kunnen verzamelen. De drones kunnen na gebruik weggegooid worden, als ze überhaupt al terugkeren na hun missie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier