Achtergrond

Deze vliegende voorwerpen uit Back to the Future zijn inmiddels werkelijkheid

Het is vandaag precies 26 jaar geleden dat Back to the Future II uitkwam. In deze film reist Marty McFly terug naar de toekomst, naar 21 oktober 2015 om precies te zijn. In de science fiction film werden talloze voorspellingen gedaan over de toekomst, waaronder een vliegend skateboard. Die bestaat inmiddels. Ook de vliegende hondenuitlaatservice is gerealiseerd.

Hoverboard

De achtervolgingsscene waarin MartyMcFly gebruikt maakt van een zwevend skateboard om te ontkomen aan zijn belagers is legendarisch te noemen. Het is ook een mooi voorbeeld van science fiction die werkelijkheid is geworden. Want inmiddels is er de Hendo Hoverboard, die werkt op basis van elektromagnetisme. Net als de hoverboard in de film maakt deze zwevende skateboard geen contact met de grond; je hebt dus amper last van wrijvingsweerstand. Een nadeel is wel dat de Hendo Hover alleen werkt op een speciale ondergrond.

Wereldrecord op een hoverboard
Wil je echt overal kunnen hoveren, dan heb je wat grotere apparatuur nodig. De hoverboard van Catalin Alexandru Duru is in feite een uit de kluiten gewassen multirotor, die genoeg draagkracht ontwikkelt om een persoon de lucht in te tillen. In mei dit jaar legde hij ruim 300 meter af met deze hoverboard, genoeg voor een vermelding in het Guinness Book of Records.

En de hondenuitlaatdrone, die kort te zien is in onderstaande scene?

Hondenuitlaatdrone

Ook die hebben we inmiddels voorbij zien komen. Men neme een AR.Drone, een riem en een gewillige hond, en klaar ben je. Nu die kernfusie nog en we zijn echt klaar voor de toekomst.

O, en die vliegende DeLorean? Zelfs die is inmiddels realiteit. Weliswaar in de vorm van een RC model, maar toch: vliegen doet-ie, met verlichting en al. Roads? Where we are going, we don’t need roads!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier