BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Met een drone een 3D model maken van een oer-Hollandse windmolen: zo doe je dat

Met drones kun je niet alleen fantastische luchtfoto’s en filmpjes maken, met speciale software is het ook mogelijk om 3D modellen te maken van gebouwen of andere objecten. Dronewatch nam de proef op de som met een oer-Hollandse windmolen, die gefotografeerd werd met een Phantom 3 quadcopter. Hoe die foto’s vervolgens werden omgezet in een fotorealistisch 3D model, dat je vanuit alle hoeken kunt bekijken, lees je in dit artikel.

3D model windmolen

Het maken van 3D modellen van gebouwen of terreinen is dankzij drones prima te doen. Je hebt alleen een serie luchtfoto’s nodig van een niet al te grote hoogte, liefst op regelmatige afstand van elkaar gemaakt: een ideale klus voor een moderne cameradrone die autonoom een bepaalde route af kan leggen. Voor dit experiment werd gekozen voor een typisch Nederlands bouwwerk: een klassieke windmolen.

Bronfoto’s maken
Voor het maken van de luchtfoto’s werd een Phantom 3 Professional van DJI ingeschakeld. Met behulp van de onlangs toegevoegde Point of Interest vliegmodus legde de drone een cirkelvorming traject om de molen af. Daarbij maakte de quadcopter in de timelapse-stand om de paar seconden automatisch een foto. Het resultaat is een serie van enkele tientallen foto’s, waarop de molen rondom vanuit alle hoeken is vastgelegd:

Bronfoto's 3D model Hollandse windmolen

3D puntenwolk genereren
De serie foto’s werd vervolgens ingeladen in Agisoft PhotoScan (Standard Edition, $179), een softwarepakket dat bedoeld is om 3D modellen te maken op basis van fotomateriaal. Als eerste stap wordt er een puntenwolk gemaakt in drie dimensies, waarbij je precies ziet op welke positie en vanuit welke hoek de camera bij iedere foto gericht was (weergegeven door de blauwe vlakken in de afbeelding hieronder). Je moet hiervoor wel even geduld hebben; op een snelle MacBook Pro duurt dit proces enkele uren.

Puntenwolk

Vlakken en kleurinformatie toevoegen
Een volgende stap is het maken van een zogenaamde mesh, waarbij er vlakinformatie wordt toegevoegd aan de puntenwolk. De laatste stap is het toevoegen van de kleurinformatie, zodat het 3D model de feitelijke kleuren uit de foto’s weergeeft. Het resultaat is een driedimensionale en interactieve representatie van de windmolen, die vanuit alle hoeken bekeken kan worden (dus ook vanuit hoeken waar de camera nooit geweest is; dit in tegenstelling tot normale 360 graden fotografie). Probeer het hieronder maar uit, door op de ‘play’ knop te drukken:

Toepassingen
Deze procedure biedt interessante mogelijkheden: zo kunnen oude gebouwen bijvoorbeeld gedigitaliseerd worden voor het nageslacht, of kunnen voor- en na situatieschetsen gemaakt worden tijdens een herontwikkelingsproject. Ook op het gebied van architectuur, gaming, archeologie, landbouw, journalistiek en makelaardij zijn tal van toepassingen denkbaar. De 3D modellen kunnen uiteraard ook op schaal worden uitgeprint met een 3D printer: maquettes maken van bestaande gebouwen wordt zo wel heel eenvoudig.

Er zijn wel een aantal randvoorwaarden verbonden aan het maken van 3D modellen van gebouwen met drones. Zo moet je vanuit alle kanten vrij zicht hebben op het object in kwestie: er mogen dus geen bomen of andere gebouwen in de weg staan (sowieso is het niet toegestaan om boven aaneengesloten bebouwing te vliegen). Verder doe je er goed aan om op een bewolkte dag foto’s te maken: je krijgt dan een gelijkmatige belichting en hebt geen last van schaduwen. Het object zelf mag natuurlijk niet bewegen tijdens de fotosessie; een 3D model maken van een draaiende windmolen is dus niet mogelijk.

De drone die gebruikt werd voor het maken van de luchtopnamen

De drone die gebruikt werd voor het maken van de luchtopnamen

Tot slot: over de windmolen
De windmolen in kwestie betreft trouwens de Bovenmolen Nieuwe Driemanspolder. Deze maakt deel uit van de Molendriegang bij Leidschendam. De molen is in 1672 samen met de twee andere molens gebouwd ten behoeve van het droogmaken van de Nieuwe Driemanspolder. Daar kwam in 1951 een einde aan, toen er een modern gemaal werd geïnstalleerd.

Onderstaande video toont tot slot precies hoe de drone vloog tijdens het maken van de foto-opnamen. De bewoners hadden er overigens geen problemen mee dat er met een drone foto’s werden gemaakt van hun molen.

Wil je meer informatie over het maken van 3D modellen met drones, neem dan contact op met Wiebe de Jager van Dronewatch.nl.

DroneLand ROC-light

4 Comments

      • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.