NieuwsPro

D66 wil Europese chipregistratie voor drones invoeren

Iedere drone die in Europa verkocht wordt zou voorzien moeten worden van een chip met gegevens over de eigenaar. Dat vindt D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Donderdag stemt het Europees Parlement over de maatregel. Er lijkt een ruime meerderheid te zijn voor het voorstel.

Eigenaar achterhalen

Volgens Van Miltenburg kan zo’n chip en de bijbehorende registratie ervan ‘gigantisch veel ellende voorkomen’. Het idee is dat in geval van een crash eenvoudig achterhaald kan worden van wie de drone is. Zijn idee voor een registratiechip is overgenomen in een ontwerprapport, dat nu ter goedkeuring voorligt aan het parlement in Brussel.

Van Miltenburg wil met het drone-kenteken voorkomen dat ongelukken met drones de verdere ontwikkeling van de onbemande luchtvaart in de weg gaan staan. “Er zijn talloze nuttige toepassingen voor drones te verzinnen, maar dan moet er wel draagvlak zijn”, stelt het D66 parlementslid in het AD.

Uiteindelijk wil de Europese Commissie naar een uniforme regelgeving voor het gebruik van drones in de lidstaten. Nu zijn de regels per land verschillend, wat voor veel verwarring zorgt bij zowel amateurvliegers als professionele gebruikers van drones.

Of de chipregistratie uiteindelijk ook gaat gelden voor lichtere drones is nog de vraag. Hoeveel (bijna) ongelukken met drones er in de lidstaten zijn geweest is trouwens niet bekend, want er worden geen cijfers bijgehouden. Ook zijn er geen cijfers bekend van het aantal verkochte drones in de verschillende EU-landen.

Drone-registratie in de VS

Inmiddels werkt ook de Amerikaanse overheid aan een registratiesysteem voor drones. Dit systeem moet al voor de kerst van dit jaar in werking treden. Het idee is dat iedere dronegebruiker verplicht zijn toestellen registreert. Of daarbij ook gebruik gemaakt wordt van een chip is nog niet bekend.

In Nederland is er overigens al een initiatief op dit vlak: Air-Share. Hierbij kunnen dronepiloten niet alleen hun toestel, maar ook hun geplande vluchten aanmelden. Registratie is echter op vrijwillige basis en er kunnen geen rechten of plichten ontleend worden aan het platform.

Ook is er Registreerjedrone. Het voornaamste doel van deze website is om een weggevlogen drone bij de piloot terug te bezorgen. Daarbij blijft de eigenaar in eerste instantie anoniem. “Maar mochten de autoriteiten gegevens opvragen van “roekeloze” dronepiloten, dan zullen wij meewerken aan het (strafrechtelijk) onderzoek”, stelt oprichter Marc Went.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier