MarktPro

‘Sinterklaas gaat strooien met drones’; sector maakt zich zorgen

Tijdens de komende feestdagen zullen er naar verwachting heel wat drones cadeau gedaan worden. Volgens winkelketens Blokker, Bart Smit en Intertoys zal de drone zelfs hoog in de top-10 van populaire decembercadeaus staan. Dat meldt De Telegraaf. En in België verwachten speelgoedketens Fun en Dreamland goede zaken te doen rond de verkoop van drones.

‘Tienduizenden drones’

Vooral de wat goedkopere quadcopters zijn in trek bij ouders. Bij Bart Smit koop je voor 50 euro al een Focus Drone, die onlangs een nominatie voor Speelgoed van het Jaar in de wacht sleepte. Deze quadcopter is zelfs voorzien van een camera, zodat je op afstand kunt meekijken met de drone (FPV).

Ook Blokker verwacht dat er flink wat speelgoeddrones over de toonbank zullen gaan. Blokker-topman Steven van Nieuwenhuijzen denkt er ‘enkele tienduizenden’ te verkopen. Vooral jongens zijn geïnteresseerd in de vliegende robots. De topverkopen zullen zich niet alleen concentreren rond de Sinterklaasviering, ook de Kerstman zal waarschijnlijk goed zijn voor een flinke boost in de verkoop.

Sector maakt zich zorgen

De professionele drone-sector maakt zich echter zorgen. Rob van Nieuwland van brancheorganisatie DARPAS maant dronepiloten-in-spé aan om vooral de handleiding te lezen. “Ruim 90 procent van de privébezitters heeft geen besef van de voorschriften en doet maar wat. Een levensgevaarlijke ontwikkeling. Mensen moeten zich echt verdiepen in hun drones.”

Het punt is dat je met een drone niet overal mag vliegen. In ieder geval niet boven aaneengesloten bebouwing en boven wegen. Ook mag je niet in zogenaamd ‘gecontroleerd luchtruim’ vliegen, zoals in de wijde omtrek van Schiphol en vliegveld Eindhoven. Niet iedereen is echter op de hoogte van deze regels. En verkopers van drones doen helaas niet altijd aan voorlichting.

Voorlichting

Helaas ontbreekt het vooralsnog aan goede voorlichting vanuit de overheid. Er wordt wel gewerkt aan een communicatiecampagne aangaande het verantwoord vliegen met drones, maar die moet nog van start gaan. Mede door de gebrekkige voorlichting neemt het aantal incidenten met drones snel toe, alhoewel het gelukkig nog niet tot grote ongelukken is gekomen.

Dronewatch heeft daarom een paar weken geleden het initiatief genomen voor de publiekscampagne Vlieg je drone veilig, die inmiddels ondersteund wordt door een groot aantal verkopers van drones. De kleine speelgoeddroes kunnen weinig kwaad, maar een drone van een dikke kilo kan hard aankomen als deze uit de lucht valt. Dus krijg je een drone van de Sint: ga niet meteen vliegen, maar check eerst even de do’s en don’ts op Vliegjedroneveilig.nl.

Vlieg je drone veilig

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “‘Sinterklaas gaat strooien met drones’; sector maakt zich zorgen

 • Ik las het ook vanmorgen.
  Naar aanleiding van deze berichten lijkt het me dat de overheid toch ook wakker moet worden en wellicht snel een regel kan invoeren dat nieuwe verkochte drones moeten worden voorzien van een informatiebrief over de wet en regelgeving.

  Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat maar wellicht dat er dan iets meer bewustwording plaatsvind over dat het toch niet zulk onschuldig speelgoed is als dat het lijkt.

  Maar dat zal weer niet gebeuren.
  Zie het al voor me. Kinderen de dag na Sinterklaas al huilend op de bank omdat ie is weggevlogen of ineens uit de lucht viel door een lege accu.

  Ik hoop dat het niet voor een sterke toename van incidenten gaat zorgen.

  Gr Marcel

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier